Efter kursskifte om Syrien-børn: Regeringen har følt sig truet på livet, siger politisk redaktør

Sagen om børnene i Syrien viser, at støttepartierne er i stand til at "presse regeringen til indrømmelser" også i den kommende tid.

Man har et standpunkt, til man tager et nyt. Eller også har man en kurs, indtil en ny stikkes ud.

I hvert fald har regeringen foretaget et kursskifte i spørgsmålet om de børn med tilknytning til Danmark og deres mødre, som sidder i IS-fangelejre i Syrien.

- Regeringen har åbenlyst ændret holdning og følt sig presset - nærmest truet på livet. Og taburetten har da i den grad vaklet under flere af de ministre, som deltog på pressemødet i dag, siger politisk redaktør på TV 2 Hans Redder og genkalder sig tidligere udsagn fra regeringens hovedaktører.

- Der findes bunker af klip med både Mette Frederiksen, men også med ministre, der siger, at fremmedkrigere har vendt Danmark ryggen og ikke skal hjælpes,

Regeringen har hidtil stået stejlt på, at ingen af mødrene skulle til Danmark, fordi de ifølge regeringen har "vendt Danmark ryggen".

Politisk pres ender i indrømmelser

Nu vil man i stedet tilbyde at evakuere de 3 mødre og deres i alt 14 børn. Og de resterende 5 børn vil man hente hjem, hvis deres mødre, som er uden dansk statsborgerskab, giver samtykke.

Hans Redder peger på, at de nye toner fra regeringen repræsenterer ikke bare et holdningsskifte. Det vidner også om et politisk pres, der vil kunne mærkes i en rum tid fremover.

- Denne sag viser, at støttepartierne virkelig er i stand til at få regeringen til at give nogle indrømmelser, hvis de skruer sig op og stiller sig truende an. Det tegner også nogle interessante perspektiver, både for den kommende tid og resten af valgperioden.

På dagens pressemøde forklarede justitsminister Nick Hækkerup (S), at det var regeringens oprindelige plan at hente børnene med dansk tilknytning hjem til Danmark uden deres mødre. Men at det ikke har været muligt, fordi mødrene ikke vil give tilladelse til en adskillelse.

PET og FET har advaret gennem længere tid

Samtidig har den udsendte task force efter feltobservationer i de syriske lejre konkluderet, at forholdene for de omstridte IS-sympatisører og deres børn er forværret.

- Det er blevet sagt, at situationen i de syriske lejre er forværret med risiko for radikalisering, men det er ikke ny viden. Både PET og FET har advaret gennem længere tid, siger Hans Redder, som peger på, at Nick Hækkerup tidligere har afvist efterretningstjenesternes observationer.

- Nick Hækkerup sagde i marts, at PET har lavet deres vurdering, og at det er fair nok, men at det ikke stemmer overens med regeringens politik. Nu bruger regeringen så de samme argumenter, som støttepartierne ellers har brugt, og man er vendt rundt på en tallerken.

Ifølge TV 2s oplysninger er det regeringens vurdering, at det vil tage omkring et år at evakuere de i alt 19 børn fra Syrien, fordi det blandt andet kræver drøftelser med de kurdiske styrker, der kontrollerer lejrene.

Når mødrene lander på dansk jord, vil de blive retsforfulgt efter terrorbestemmelserne og forsøgt varetægtsfængslet, sagde PET-chef Finn Borch på dagens pressemøde.