Coronavirus

Delvist vaccinerede slipper for tests, og det er fornuftigt, siger eksperter

Selvom beskyttelsen er ringere end efter to stik, er der flere gode grunde til, at førstegangsvaccinerede får forskud på friheden, lyder det.

Snart kan danskere, der har fået ét stik med en coronavaccine, slippe for at fremvise negative testresultater, hvis de skal til fodboldkamp, frisør eller i forlystelsespark.

For natten til tirsdag forhandlede Folketingets partier den sidste genåbningsfase på plads, og den kommer til at ændre på coronapasset fra 21. maj.

Ifølge flere eksperter, TV 2 har talt med, giver det god mening - især hvis de førstegangsvaccinerede har et par forbehold i baghovedet.

T-celler klar til angreb

Flere studier - blandt andet det her og det her - peger på, at det ene vaccinestik giver en ret høj beskyttelse mod alvorlig sygdom.

Hvad står der egentlig?

Justitsministeriet skriver om aftalen:

Partierne er enige om, at reglerne for gyldig dokumentation i coronapas lempes, så man som udgangspunkt 14 dage efter første vaccinationsstik kan anvende dokumentation herfor som coronapas. Sundhedsmyndighederne fastlægger den konkrete tidsperiode.

Det første stik vil dog kun være gyldigt som coronapas i en nærmere afgrænset periode for at understøtte, at vaccinationsforløbet færdiggøres med andet stik som anbefalet.

Lempelsen vil indebære nye tekniske tilretninger i den kommende coronapas-app, som der arbejdes på at tilføje hurtigst muligt. Som midlertidig dokumentationsløsning kan anvendes visningen af vaccination på hjemmesiden sundhed.dk eller i appen MinLæge.

 

Om beskyttelse så tidligt er lige så effektivt i forhold at undgå at smitte andre, vides ikke. Der er dog grund til at antage en betydelig effekt, siger professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen.

Forklaringen er, at immunforsvaret i et stykke tid efter første stik med stor sandsynlighed stadig er i alarmberedskab. Det er særligt de såkaldte T-celler, der er klar til at forsvare os - og dermed beskytter os fra smitte, der kan gives videre.

- Selvom ens mængde af antistoffer ikke er helt i top, kan T-cellerne ret effektivt nedkæmpe en udefrakommende virus, siger Allan Randrup Thomsen.

Studierne viser, at vaccinernes effekt efter første stik er bedst blandt yngre. Men ifølge Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, er det udmærket i Danmark, hvor størstedelen af de ældste målgrupper er færdigvaccineret.

- Ser man på aldersgrupperne, passer det nogenlunde med vores situation, og derfor giver det god mening, at man laver den her model for coronapasset, siger hun.

En sikring mod "afsindige" testtal

Den nye paskontrol "giver rigtig god mening", siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Der er overhovedet ikke nogen faldgruber fra et sundhedsøkonomisk perspektiv, siger han.

Han vurderer, at der lige nu bliver brugt omkring 60 millioner kroner om dagen på tests, og derfor vil det være noget billigere, hvis de danskere, der er blevet vaccineret én gang, kan undgå at skulle stå i testkøer hver tredje dag.

Lige nu har lidt flere end 622.000 danskere fået første stik med en vaccine og afventer andet stik, viser tal Statens Serum Institut (SSI). Ud af den gruppe skønner Jakob Kjellberg, at godt en tredjedel vil være langt nok inde i et vaccinationsforløb til at slippe for de mange tests i en måneds tid, indtil de er færdigvaccinerede.

Det er "immervæk en slat", som han siger. Men ud over kroner og øre er kerneproblemet i Jakob Kjellbergs optik, at der lige nu bliver testet rigtig mange raske personer for hver smittet. Og i en gruppe, hvor folk ovenikøbet er delvist vaccineret, vil forholdet blive endnu mere skævt.

- Det giver indlysende god mening at teste folk med symptomer eller i smitteopsporing. Men jo længere man kommer ud, jo flere skal man teste, før man finder en smittet - og til sidst kan det jo ende med at blive et helt afsindigt tal, siger han.

Et stik godt, to stik bedst

Hvis man skifter de sundhedsøkonomiske briller ud med et par sundhedsfaglige, er der dog et par forbehold, som de førstegangsvaccinerede bør huske på, lyder det fra eksperterne.

De fremhæver særligt vigtigheden af at få et andet stik, som også er en del af Justitsministeriets oplæg: Her står, at det første stik kun vil være gyldigt som coronapas i "en nærmere afgrænset periode for at understøtte, at vaccinationsforløbet færdiggøres med andet stik som anbefalet".

- En dosis er fint, men to er bedre, siger virusforsker Håvard Jenssen fra Roskilde Universitet.

Den anden vaccination giver immunsystemet et ekstra spark, der løfter immuniteten og gør den længerevarende. Hvor længe er endnu usikkert, men Sundhedsstyrelsen har netop sat immunitetsperioden op til otte måneder efter to doser.

Glidende overgang

Når man taler vacciner og beskyttelse, er det også vigtigt at huske, at der aldrig er en fuldstændig smittegaranti. Vacciners effekt varierer fra person til person, og selv de mest effektive resulalter indebærer en lille risiko for smitte.

- Selv med to stik er beskyttelsen ikke 100 procent, men det er så godt, som vi kan gøre det, siger Henrik Nielsen, der er klinisk professor i infektionsmedicin på Aalborg Universitetshospital.

Derfor er det ikke alting, der med ét bør vende tilbage til normalen på grund af den ene vaccinedosis, lyder det.

Hvad det betyder, at de enkeltdosis-vaccinerede danskere slipper for tests, vil afhænge af, hvordan smitten generelt er. Jo højere smittetryk, des større er risikoen for, at vaccinerede også bliver ramt og i værste fald bliver indlagt eller smitter videre.

Uanset hvad smittetallene siger, er det væsentligt at lave en gradvis overgang fra verden før og efter vaccinationerne, mener flere af eksperterne. For vaccinerne fjerner ikke virussen.

Derfor bør hygiejne, afstand og tests, hvis der er tegn på smitte eller kontakt med sårbare, stadig være ingredienser i tilværelsen for de førstegangsvaccinerede.

- Man skal sørge for at holde fast i den omsorg, som vi har været så gode til at have for de sårbare det sidste år, siger Henrik Nielsen.