Samfund

Sygeplejerskernes formand er coronaramt, få dage før strejke kan bryde ud

Hvis ikke parterne er nået frem til en aftale inden fredag, kan en del af sygeplejerskerne over hele landet potentielt gå i strejke.

Sygeplejernes kamp for bedre lønvilkår er gået ind i en afgørende fase. Natten til fredag kan en strejke potentielt bryde ud, hvis ikke Dansk Sygeplejeråd og kommunerne og regionerne er nået frem til en aftale inden.

Parterne forhandlede sidste uge uden at komme frem til en aftale, men da forhandlingerne blev genoptaget mandag klokken 11, skete det bag skærme og ikke i Forligsinstitutionen, som det ellers plejer.

Årsagen er, at Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er blevet testet positiv for coronavirus, og det har rykket forhandlingerne online.

Formanden har det fint og deltager

Grete Christensen har det trods den positive test fint og deltager derfor i forhandlingerne, der i stedet foregår virtuelt, oplyser Dansk Sygeplejeråd.

Sådan vil sygeplejerskerne strejke

  • En strejke kan 21. maj bryde ud blandt landets sygeplejersker.
  • Omkring 5350 sygeplejersker er udvalgt til strejke. Parterne kan dog stadig nå at blive enige i Forligsinstitutionen.
  • Forligsmand Lise-Lotte Nilas kan udsætte strejken to gange to uger, hvis hun vil.
  • De 5350 sygeplejersker, der er valgt ud til en strejke, svarer til cirka hver tiende i kommuner og regioner, hvilket er det mindste, der kan varsles strejke for.
  • Strejken er spredt over hele landet, men coronaafsnit, kræft-, børne- og psykiatriområdet rammes ikke.
  • Der er også aftalt et nødberedskab på de berørte afdelinger, som kun skal udføre livsvigtigt arbejde.
  • Læs mere om strejken her: Sygeplejerskestrejke truer - sådan kan hospitalerne blive ramt

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er de digitale forhandlinger dog en sten i skoen for forhandlingerne, der er inde i sin mest afgørende fase.

- Man må håbe, at det ikke varer så længe. Det kan være vigtigt for, om man kan indgå et forlig, at man sidder i rum sammen, siger Ole Krohn.

Trods sin positive coronaprøve, melder Grete Christensen sig klar til forhandlingerne mandag.

Fra Dansk Sygeplejeråd selv er der dog ingen forventning om, at den digitale mødeform bliver et problem.

Man har holdt møder over hele verden på den måde det seneste år, og derfor kan man nok også klare det i dette tilfælde, lyder det.

- Nu har vi levet med corona i et år og alle har arbejdet virtuelt. Jeg er derfor helt overbevist om, at vi også godt kan forhandle videre via skærmen, uden at det påvirker resultatet, udtaler Grete Christensen til TV 2.

Kampen om lønnen og den 50 år gamle reform

Balladen om sygeplejerskerne er opstået, fordi et snævert flertal tidligere på året afviste den overenskomst for de kommende år, som de var blevet stillet i sigte. Der var udsigt til en lønstigning på 5 procent over de næste tre år.

47,3 procent af dem, der stemte om overenskomsten hos Dansk Sygeplejeråd, takkede nej. 46,5 procent stemte for. Det var dog kun lidt mere end halvdelen af Dansk Sygeplejeråds næsten 80.000 medlemmer, der deltog i afstemningen om den nye overenskomst.

- Det er et snævert nej. Men et nej er et nej, og det må vi tage til efterretning, sagde Grete Christensen i forlængelse af afstemningen.

22. april varslede Dansk Sygeplejeråd så konflikt og strejke, hvis ikke man var nået frem til en mere spiselig aftale senest 20. maj.

Sygeplejerskerne mener, at deres løn er sakket bagud på grund af Tjenestemandsreformen fra 1969, der den dag i dag er skyld i et lønefterslæb for nogle grupper.

Tjenestemandsreformen placerer faggrupper i det offentlige på 40 forskellige løntrin.

Hvis ikke det lykkes at lande en aftale i løbet af denne uge, kan en strejke bryde ud natten til fredag.

Der er dog en mulighed for, at strejken kan blive udsat, hvis forligsmand Lise-Lotte Nilas vurderer, at der er en idé i at forhandle videre. Strejken kan udsættes to gange af to uger.

Hvis det ender med en strejke, vil det ramme over hele landet. 5300 af medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd er udvalgt til at strejke.