Coronavirus

Indisk variant vil være den mest dominerende i Storbritannien om få dage, siger professor

Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, siger, at man er bekymret for, at den indiske variant kan sprede sig i Danmark.

Den indiske variant kan meget snart overhale den britiske som den mest udbredte i Storbritannien.

Det vurderer Paul Hunter, der er professor i medicin på University of East Anglia,

- Denne variant vil overtage og blive den mest dominerende variant i Storbritannien inden for få dage, hvis ikke den allerede har gjort det, siger han til The Guardian.

Siden torsdag er antallet af smittede med den indiske variant i Storbritannien steget med 75 procent.

Varianten har givet anledning til bekymring i Storbritannien, og en britisk ekspertgruppe har vurderet, at den er mere smitsom end den britiske variant.

Bekymring for, at den spreder sig i Danmark

Den bekymring bliver delt herhjemme.

Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, siger, at man er bekymret for, at den kan sprede sig i Danmark.

Statens Serum Institut har tidligere vurderet, at den indiske variant, B1617, ikke var bekymrende. Men den vurdering er ændret. Det er blandt andet sket som konsekvens af udviklingen i Storbritannien.

Det nye estimat fra den britiske ekspertgruppe ændrer også SSI’s foreløbige vurdering af varianten.

- Det gør selvfølgelig, at den her mulige bekymring nu er blevet reel i forhold til dens smitsomhed, siger Tyra Grove Krause.

Op til 50 procent mere smitsom

Det britiske estimat er lavet af ekspertgruppen SAGE, der rådgiver den britiske regering om coronavirus.

Estimatet vurderer, at den indiske variant ”højst sandsynlig” er mere smitsom end den britiske variant, og at den realistisk set kan være op til 50 procent mere smitsom.

Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, mener at det er for tidligt at konkludere.

Han siger, at det britiske estimat er meget tidligt og lavet på baggrund af relativt få tilfælde i Storbritannien og derfor skal tages med forbehold.

I Danmark er der fundet 52 tilfælde af den indiske variant siden uge 13, oplyser SSI til TV 2.

Der er endnu ikke noget, der tyder på, at den indiske variant er mere modstandsdygtig over for vacciner, hverken ifølge SSI eller de britiske eksperter.