Coronavirus

Indisk variant kan være mere smitsom end den britiske – og det bekymrer SSI

Det er alt for tidligt at konkludere på baggrund af britisk estimat. Men hvis det holder, har vi et problem, siger professor.

I Storbritannien er den indiske variant af coronavirus genstand for stigende bekymring. Senest har en britisk ekspertgruppe vurderet, at varianten er mere smitsom end den britiske variant.

Og det giver også anledning til bekymring i Danmark, lyder det fra Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut.

- Der har jo været en mistanke om øget smitsomhed, og det ser nu også ud til at være tilfældet i England, hvor man kan se en vækst af den indiske variant, og hvor den i nogle områder ser ud til at fordobles hver uge. Så det er selvfølgelig en variant, vi er bekymrede for kan sprede sig i Danmark, siger hun til TV 2.

Når Statens Serum Institut (SSI) hidtil har givet opdateringer på den indiske variant, B1617, har vurderingen været, at den ikke var særlig bekymrende.

Det skrev SSI i en pressemeddelelse 27. april, og 10. maj lød det, at befolkningen skulle ”overlade bekymringen til myndighederne”.

Men B1617 er en variant, som SSI er bekymret for, understreger Tyra Grove Krause, og det nye estimat fra den britiske ekspertgruppe ændrer også SSI’s foreløbige vurdering af varianten.

- Det gør selvfølgelig, at den her mulige bekymring nu er blevet reel i forhold til dens smitsomhed, siger hun.

Op til 50 procent mere smitsom

Det britiske estimat er lavet af ekspertgruppen SAGE, der rådgiver den britiske regering om coronavirus.

Estimatet vurderer, at den indiske variant ”højst sandsynlig” er mere smitsom end den britiske variant, og at den realistisk set kan være op til 50 procent mere smitsom.

Det giver grund til påpasselighed herhjemme, for det vil udfordre den danske epidemikontrol, lyder det fra Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

- Hvis det virkelig er rigtigt, at den er 50 procent mere smitsom, så har vi et problem. Men jeg tror, det er alt, alt, alt for tidligt at konkludere lige nu, siger han.

Kan blive den dominerende variant

Mads Albertsen står i spidsen for et projekt, der overvåger coronavirus i Danmark med henblik på at finde nye varianter. Han understreger, at det britiske estimat er meget tidligt og lavet på baggrund af relativt få tilfælde i Storbritannien og derfor skal tages med forbehold.

I Storbritannien er forventningen, at den indiske variant med tiden bliver den dominerende variant i landet. Sådan lød det i weekenden fra regeringens ledende sundhedsrådgiver, Chris Whitty.

I Danmark er den britiske variant, B117, den dominerende. Men hvis den indiske virkelig er 50 procent mere smitsom, vil den også blive den dominerende variant i Danmark – og resten af verden, fastslår Mads Albertsen.

- Medmindre vi laver en stram nedlukning igen, kan vi ikke holde den ude, siger han.

Selvom vi kan være heldige at have epidemien under kontrol, inden den indiske variant i givet fald for alvor gør sit indtog i Danmark, er det alligevel bekymrende, hvis den spreder sig i resten af verden med den hast, som det britiske estimat antyder.

- Problemet er, at hvis vi får en mere smitsom variant, får vi flere tilfælde af virus, hvilket giver virus flere muligheder for at mutere. Det skal vi generelt have stoppet, fordi den næste store udfordring er, hvis der på et tidspunkt opstår nogle varianter, der kan undgå vaccinerne, siger Mads Albertsen.

52 tilfælde i Danmark

I Danmark er der fundet 52 tilfælde af den indiske variant siden uge 13, oplyser SSI til TV 2.

Og faglig direktør Tyra Grove Krause hæfter sig også ved, at vi indtil videre ser ud til at holde den under kontrol. Blandt andet på grund af en intensiveret smitteopsporing.

- Det er ikke sådan, at vi ser en voldsom vækst i den. Den har ligget nogenlunde stabilt og er begrænset til nogle enkelte smittekæder, hvor den er blevet introduceret via rejsende, siger hun.

Men variantens tilsyneladende øgede smitsomhed understreger, at vi fortsat skal holde smittetrykket nede, da vi ellers risikerer en opblussen i den indiske variant, som vil udfordre smitteopsporingen og dermed kontrollen med virussen.

- Så vil vi klart blive udfordret, og så er der risiko for, at vi får en tredje bølge, fastslår Tyra Grove Krause.

Der er endnu ikke noget, der tyder på, at den indiske variant er mere modstandsdygtig over for vacciner, hverken ifølge SSI eller de britiske eksperter.