Coronavirus

Hjemmearbejde skal fortsætte til efter sommerferien, vurderer SSI

Fra 21. maj kan 20 procent af de hjemmearbejdende vende tilbage til kontoret, resten må vente.

I over et år har mange danskere arbejdet hjemmefra, og trangen til eftermiddagskage og hyggesnak med kollegerne over kaffemaskinen er for alvor ved at melde sig.

Men langt de fleste må væbne sig med tålmodighed lidt endnu.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er det nemlig kun 20 procent af de omkring 600.000 hjemmearbejdende, som kan vende tilbage til arbejdspladsen 21. maj.

Det fremgår af et notat fra SSI, som TV 2 er i besiddelse af.

En plan i tre faser

Konkret foreslår SSI en plan for tilbagevenden til fysisk fremmøde på arbejdspladser i tre faser.

Ifølge prognoser kan 50 procent vende tilbage 14. juni, eller når alle borgere over 50 år har fået det første vaccinationsstik - hvis de vil.

Og efter sommerferien kan 100 procent af de hjemmearbejdende vende tilbage, hvis det vurderes forsvarligt af sundhedsmyndighederne.

I notatet fra SSI fremgår det, at det er op til den enkelte arbejdsplads at implementere planen inden for den gældende fase.

- I den forbindelse kan der for eksempel tages hensyn til medarbejdere i særlige funktioner, hvor opgaverne løses bedst ved fysisk fremmøde, hensyn til mental og fysisk trivsel, hensyn til nye medarbejdere, hensynet til de ansattes ønsker, vaccinationsstatus eller øvrig immunitet, står der.

Statens Serum Institut bemærker desuden, at der fortsat bør gælde en opfordring til test i forbindelse med fysisk fremmøde eller mindst én gang om ugen ved fuldt fremmøde.

Forhandlingerne er i gang

Anbefalingerne fra SSI er et oplæg til de politiske forhandlinger om yderligere genåbning af samfundet, der er påbegyndt mandag eftermiddag.

Udover hjemmearbejde skal partierne blandt andet diskutere yderligere genåbning af de videregående uddannelser og coranapasset.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren forventer, at partilederne bliver enige om en stor genåbning, hvor blandt andet coronapasset vil ændre sig til en såkaldt "kørekortsordning".

Hvorvidt, der lander en aftale mandag, er fortsat uvist.