Samfund

Boligpriserne er ikke kun på himmelflugt i Danmark – 7 procent stigning blandt verdens rigeste lande

Blandt verdens industrialiserede lande i OECD har der været den højeste stigning i boligpriserne i 20 år.

Nationalbankens vurdering var klar, da den nyeste analyse af den danske økonomi blev præsenteret i marts.

Boligpriserne vil i 2021 stige med 9,7 procent, og der var ikke udsigt til nogen boligboble, understregede nationalbankdirektør Lars Rohde.

Måneden efter stod det klart, at boligpriserne i marts var steget 12 procent mere end samme tidspunkt sidste år.

Men det er ikke kun i Danmark, at prisen på mursten og kvadratmeter er på himmelflugt.

Blandt de 37 OECD-lande, der er en organisation af verdens rigeste lande, satte boligpriserne rekord i fjerde kvartal fra 2019 til 2020 med en gennemsnitlig stigning på 6,7 procent.

Det er den største stigning på et år i to årtier, skriver CNN.

OECD's oversigt viser, at priserne i sidste kvartal fra 2019-2020 steg mest i lande som New Zealand, Ungarn, Luxembourg, Portugal og Island.

I New Zealand er medianprisen på et hus på et år steget med hele 24 procent.

- At have råd til at købe et hus er blevet en af de store udfordringer for newzealændere, siger Wendy Alexander, chef for New Zealands nationale boliginstitut.

Landets premierminister, Jacinda Ardern, har derfor annonceret lovgivning, der skal dæmme op for det glødende marked og har samtidig lovet at bygge mere i landets store byer.

Panikkøb af toiletpapir er skiftet ud med ejendomme

I Storbritannien steg huspriserne med 8,5 procent i 2020.

Prisstigningerne har været højst i London og forstæderne med op til en times afstand fra den britiske hovedstad.

- Alt inden for en times togtur fra London sælges for 10 procent over markedsværdien, siger Daniel Harrington, chef for den britiske ejendomsmægler Fine & County.

Boligpriserne stiger dog også i resten af landet.

I badebyen Ilfracombe i det sydvestlige England har ejendomsmægler Lee Hussell solgt to ejendomme for en million kroner mere, end de var udbudt til.

Ifølge den britiske ejendomsmægler og boligekspert Henry Pryor panikshoppes der ejendomme i Storbritannien.

- I mine 38 år som ejendomsmægler har jeg aldrig set et marked som dette. For 12 måneder siden panikkøbte folk toiletpapir. I dag har jeg følelsen af, at det samme gælder ejendomme, siger han.

Pandemi har ændret præferencer

Man skal vare sig med at give generelle svar på den globale prisstigning på boliger, siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Han drister sig alligevel til at vurdere, at coronapandemien er en af hovedårsagerne blandt OECD-landene.

- Der har været et skift i befolkningens præferencer under pandemien, og der har man valgt at bruge flere penge på det trygge og sikre, som en bolig er. Det er særligt huse mere end lejligheder, der er steget globalt, og i lande som Sverige og Storbritannien er det i overvejende grad i forstæderne frem for i selve byerne, at prisstigningerne er sket, siger Liliegreen.

Han tror ikke, at boligmarkedet nationalt eller globalt dæmpes, før pandemien er ovre.

- Så længe vi har en pandemi, der risikerer at blive forlænget af nye coronavarianter som senest den indiske, vil interessen for at lægge pengene over i boligen stadig være der, frem for at man satser på en ferie, man ikke ved om kan afholdes, siger Liliegreen.

Tilbage i Danmark forventer Nationalbanken, at prisfesten vil blive mere moderat i 2022 og 2023. Her regner banken med, at boligpriserne 'blot' vil stige henholdsvis 3 og 2,3 procent.