Rejsevejledninger lempes – et land og flere regioner farves gule

Portugal og Spanien glæder sig over udsigten til flere turister, fortæller TV 2s korrespondent.

Malta eller Mallorca?

Eller hvad med Ibiza eller måske Gran Canaria?

Det er nogle af de herlige dilemmaer, som feriehungrende danskere står i fra i dag, når Malta som eneste land og flere regioner i Portugal og Spanien bliver malet gule på Udenrigsministeriets verdenskort med virkning fra lørdag klokken 16.

Verdenskortet giver et overblik over de danske myndigheders rejsevejledninger.

Konkret skal man ikke længere gå i isolation, når man kommer hjem fra endt rejse fra en gul destination.

Ligeledes afskaffes kravet om test forud for ombordstigning på fly fra gule lande og regioner.

De lempeligere rejsevejledninger skyldes, at grænserne hæves for, hvornår lande og regioner kategoriseres som gule. Et land er fremover gult, når incidenstallet, som er antal smittede per 100.000 indbyggere, er lavere end 60.

Ud over en række lempelser i rejsevejledningerne bliver vejledningen til Nepal som eneste land skærpet. Nepal ændrer status fra orange til rød grundet en høj forekomst af den bekymrende variant af coronavirus B1617.

I Spanien bliver følgende regioner gule:

  • Asturien
  • Baleariske øer herunder Mallorca og Ibiza med flere
  • Ceuta
  • Extremadura
  • Galicien
  • De Kanariske øer herunder Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife med flere
  • Murcia
  • Valencia

I Portugal bliver følgende regioner gule:

Også Portugal vil man kunne rejse til fra lørdag.

Det gælder dog kun øerne Azorerne og Madeira, mens fastlandet fortsat frarådes.

- Turismen er altafgørende for Spanien og Portugal

Meldingen fra det danske udenrigsministerium vil blive taget vel imod i både Spanien og Portugal, hvor turismen udgør en vigtig del af landenes økonomi, fortæller TV 2s korrespondent Jeppe Krogager fra Spanien.

I Spanien udgør turismen 12,2 procent af BNP, og 8 procent i Portugal.

- Man kan ikke understrege, hvor vigtigt det er. Spanien har hele tiden holdt dørene åbne for turister, hvor eneste krav har været en negativ PCR-test ved ankomst. Udfordringen har været de restriktioner, der har været i de lande, hvor turisterne er kommet fra, siger Jeppe Krogager.

Han beretter om en diplomatisk krig mellem middelhavslandenes udenrigsministre, der alle har været på charmeoffensiv for at understrege, at netop deres land er åbent og trygt:

- Diplomater og udenrigsministre har talt solen sort i både Spanien og Portugal om, hvor parate deres lande er, mens nye feriekampagner har været produceret. Der har nærmest været en krig mellem middelhavslandene, om hvem der fremstod mest sikkert.

Mens danskerne begynder at kunne spore sig ind på enkelte spanske og portugisiske destinationer, er det på den Iberiske Halvø i overvejende grad briter og tyskere, man er optaget af at byde velkommen.

Hvor omkring 1,1 millioner danskere rejste til Spanien i 2018, besøgte 18,5 millioner briter Spanien samme år. Netop Storbritannien ændrer også rejsevejledning til de populære ferielande, og det vækker begejstring.

- I Spanien er man ellevild med, at briterne fra 20. maj vil kunne rejse hertil uden en negativ PCR-test, og i Portugal vækker det stor glæde, at fastlandet i briternes rejsevejledning er malet grøn fra lørdag, siger han.