Rejseselskab indkalder ekstra personale: - Nu tør folk for alvor bestille

Rejseselskaber melder om travlhed, og der kan blive rift om rejserne.

Nu rykker charterrejsen og ferien i sydens varme lidt tættere på, efter Udenrigsministeriet fredag eftermiddag opdaterede sine rejsevejledninger.

På en række områder bliver reglerne for, hvornår Udenrigsministeriet fraråder at rejse til et bestemt land eller område lempet, og det har givet travlhed hos rejsebureauerne.

SĂĄdan lyder det bĂĄde fra Tui, Spies og Bravo Tours.

- Nu tør folk for alvor bestille deres sommerferie, og den store forskel fra i går til i dag er, at det nu er rejser i skoleferien, siger Peder Hornshøj, der er administrerende direktør hos Bravo Tours, til TV 2.

- Vi har rejser nok

Normalt er fredagen efter Kristi himmelfartsdag forholdsvis stille, fortæller Peder Hornshøj, men i dag har han måtte indkalde tre ekstra medarbejdere, fordi der har været så travlt ved telefonen.

Alene på den første halvanden time nåede Bravo Tours at sælge mere end 150 rejser, og Peder Hornshøj forventer, at rejsebureauet vil have solgt omkring 600 rejser, når dagen er slut.

SĂĄdan bliver der lempet pĂĄ rejserestriktioerne

  • Grænsen for gule og orange lande lempes
  • Krav om anerkendelsesværdigt formĂĄl lempes
  • Krav om test inden ombordstigning lempes
  • Nye regler for gravide/ammende og udlandsdanskere
  • Nye regler for grænselandet
  • Regler forenkles
  • Læs om alle ændringerne her: Nu lempes rejsereglerne pĂĄ seks omrĂĄder

- På en fredag som den her, der er klemt mellem Kristi himmelfartsdag og en weekend, er det temmelig mange rejser, siger Peder Hornshøj.

Før coronavirus solgte Bravo Tours 120.000-140.000 rejser om året. Det svarede til 330-380 rejser om dagen hele året rundt. Danskernes rejsebestillinger er dog i høj grad sæsonafhængig, og når det gik vildest for sig, solgte Bravo Tours før pandemien over 1000 rejser om dagen.

Når først der bliver åbnet op for Grækenland, så tror jeg, at ketchupeffekten kommer

Mikkel Hansen, pressechef i Tui

Man behøver dog ikke frygte, at alt er udsolgt, hvis man først bestiller sin sommerrejse i weekenden, fortæller direktøren:

- Man kan godt vente. MĂĄske er der et enkelt hotel eller et enkelt fly, der bliver udsolgt, men vi har rejser nok.

Nordens største fly

Hos Spies fortæller direktør Jan Vendelbo, at en flyafgang fra København til Mallorca blev udsolgt allerede sidste weekend.

- Vores afgange fra Billund blev næsten også udsolgt. Vi måtte sætte et større fly ind i København for at kunne levere til det behov, der findes lige nu, udtaler Jan Vendelbo til Ritzau.

Ifølge en pressemeddelelse fra tidligere på ugen er det ligefrem Nordens største fly, Spies nu sætter til at flyve de solhungrende danskere til Mallorca næste lørdag. Hvor der oprindeligt var 212 pladser, er der i det større fly plads til 396 gæster.

Også hos verdens største rejsekoncern Tui har de oplevet en stigende interesse. Torsdag blev der således solgt dobbelt så mange rejser, som det var tilfældet dagen inden.

- Det er fra et lavere udgangspunkt end normalt, men det er ikke et ultralavt udgangspunkt. Det er højt i forhold til, hvad vi har set de sidste mange måneder, så tendensen går den rigtige vej, siger pressechef Mikkel Hansen.

De fleste flysøgninger er væk

De nye og mere lempelige krav i Udenrigsministeriets model for rejsevejledninger er en del af den aftale, Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, de Konservative, Liberal Alliance og Alternativet indgik for en mĂĄned siden.

Siden da har Momondo, hvor man kan finde og sammenligner flyrejser, oplevet en svag stigning i danskernes søgning på flyrejser. For en måned siden var 80 procent af alle flysøgninger således væk sammenlignet med samme tidspunkt i 2019.

Tidligere på ugen var det 65-70 procent af alle søgningerne, der var forsvundet, sammenlignet med samme tidspunkt for to år siden. Det vil altså sige, at hvis der i 2019 blev foretaget 100.000 søgninger hos Momondo, blev der på en tilsvarende dag i år foretaget 30.000-35.000 søgninger.

Tallene er ikke opdateret for Kristi himmelfartsdag eller fredag, men et lignende mønster så man sidste år. Her toppede flysøgningerne i juli, hvor der blev foretaget halvt så mange søgninger som året inden.

Har ikke rĂĄd til at gamble

Selvom der nu er blevet lidt lettere at rejse pĂĄ ferie, uden at komme pĂĄ kant med Udenrigsministeriet anbefalinger, udestĂĄr der dog stadig et arbejde.

For at Udenrigsministeriet vil fjerne deres anbefaling om at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til et land eller et område, skal en række kriterier nemlig opfyldes. Blandt dem er et krav om den såkaldte positivprocent, der viser, hvor stor en del af alle dem, der er blevet testet, der har haft corona.

Men i et af danskernes foretrukne ferielande, Grækenland, opgøres positivprocent i øjeblikket på anden vis, og det spænder fortsat ben. Når der kommer styr på det, vil endnu flere danskere øjne muligheden for at holde sommerferie i udlandet, mener Mikkel Hansen fra Tui:

- Når først der bliver åbnet op for Grækenland, så tror jeg, at ketchupeffekten kommer. Vi er der ikke helt endnu, men hvis man omvendt har for meget is i maven og venter flere uger, kan man komme ud for, at der er udsolgt.

Han peger på, at Tui har skruet ned for deres kapacitet med 30-40 procent. Så selvom en stor del af dem, der normalt rejser på sommerferie i sydens varme, vælger det fra i år, kan det alligevel blive trægt med pladsen.

Hvis der kommer et stormløb af interesse, kan I så bare skrue op for kapaciteten igen?

- Det er ikke noget, man bare lige gør. Men det er altid muligt at indsætte ekstra flyafgange. Rejsebranchen har ikke de grønneste tal lige nu, så man skal være sikker på, at efterspørgslen er der, for det er dyrt at sende et fly på vingerne, siger Mikkel Hansen fra Tui.