Nu lempes rejsereglerne på seks områder

Fredag lempes rejsereglerne, så danskere fremover kan tage til områder med coronasmitte uden at skulle i isolation ved hjemkomst til Danmark.

Danskerne kan efterhånden skimte udsigten til charterferie, sandstrande og drinks med parasol ved poolen.

Fredag klokken 16 opdaterer udenrigsministeriet sit verdenskort med rejsevejledninger, og her bliver kravene lempet til, hvor højt et smittetryk må være i et land eller område, før ikke-nødvendige rejser dertil frarådes, og om man skal gå i karantæne ved hjemkomst.

Med de nye regler havde det eksempelvis per 13. maj været muligt at rejse til den spanske ferieø Mallorca eller Portugal karantænefrit.

Udenrigsministeriet understreger, at man skal afvente de officielle rejsevejledninger klokken 16, men ifølge direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, vil man fra i dag kunne planlægge en forårsferie sydpå.

- Nu skal vi se de endelige tal, der kommer senere i dag, men vi er ret sikre på, at vi åbner for en række sydeuropæiske destinationer, siger han.

Samtidig bliver kravet om at gå i isolation helt droppet for rejser rundt i Europa fra 26. juni, når sommerferien starter:

- Det vil blive meldt ud, at der ikke kommer isolationskrav til EU- og Schengen-lande, og dermed kan man planlægge sin sommerferie i Europa vel vidende, at man ikke skal gå i isolation, når man kommer hjem, siger Erik Brøgger.

Han understreger samtidig, at de personer, der allerede er vaccineret, er undtaget udenrigsministeriets vejledning om isolation ved hjemkomst til Danmark.

- De vaccinerede og tidligere smittede behøver ikke kigge på vores farvekort, siger borgerservicechefen.

De nye retningslinjer træder i kraft som led i den genåbningsaftale fra 13. april, der blev vedtaget af alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige.

Helt konkret lempes rejsevejledningen på seks områder. Se dem her:

1) Grænsen for gule og orange lande lempes:

Grænsen for, hvornår lande og regioner er gule og orange, lempes. Når et land er orange, fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser, mens man ved rejser til et gult land blot skal være ekstra opmærksom.

Samtidig skal man ved hjemkomst fra et gult land ikke gå i isolation, hvilket er tilfældet, når man har været i et orange land.

Fremover er lande gule, hvis antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere - incidenstallet - er under 60 per uge.

Er der 60 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere om ugen, bliver landet kategoriseret som orange.

Hvis et land først er blevet farvet orange, skal incidenstallet ned under 50 per uge, før det kan blive gult igen.

Tidligere var grænsen henholdsvis 20 og 30.

2) Krav om anerkendelsesværdigt formål lempes:

Hidtil har der været krav om et anerkendelsesværdigt formål, hvis udlændinge med fast bopæl i orange EU- og Schengenlande vil rejse ind i Danmark.

Det afskaffes. Der vil fortsat være krav om test og isolation efter indrejse - medmindre de er vaccinerede eller tidligere smittede.

3) Krav om test inden ombordstigning lempes:

Der er ikke længere et krav om, at vaccinerede eller tidligere smittede rejsende fra gule lande og regioner skal have en test, før de stiger om bord på et fly til Danmark.

Der er dog fortsat krav om test, når man lander i lufthavnen i Danmark.

4) Nye regler for gravide/ammende og udlandsdanskere:

Gravide og ammende, der rejser sammen med vaccinerede kærester og ægtefæller, skal ikke længere i isolation efter indrejse.

Udlandsdanskere, som er vaccineret med en EU-godkendt vaccine i et land uden for EU eller Schengenområdet, undtages for test og isolation, når de rejser til Danmark.

5) Nye regler for grænselandet:

Turister, der rejser fra grænselandet, undtages fra kravet om isolation efter indrejse. De skal vise en negativ test, der er maksimalt 72 timer gammel.

Grænselandet er Slesvig-Holsten, Blekinge og Skåne len i Sydsverige og Hallands og Västra Götalands len i Vestsverige.

6) Regler forenkles:

Børn under 15 år, som er undtaget fra krav om test efter indrejse, skal nu heller ikke testes før flyrejser og indrejse i Danmark.

Tidligere smittede sidestilles med færdigvaccinerede og kan ikke indrejse fra røde lande uden at skulle gå i isolation efter indrejse i Danmark.

Kortet herunder viser en oversigt over coronasmitten i Europa, men skal ikke forveksles med Udenrigsministeriets kort med gule, orange og røde lande: