Coronavirus

Lave smittetal får SSI til at advare mod hård influenzasæson

Coronarestriktionerne har medvirket til at nedbringe antallet af borgere, der har fået influenza.

I USA har de haft mindre end 2000 bekræftede influenzasmittede i denne sæson. Til sammenligning plejer de at have mere end 200.000 tilfælde på denne tid af året.

I Danmark strækker influenzasæsonen sig fra oktober til midten af maj, og konklusionen herhjemme er den samme som i USA.

Takket være de smitteforebyggende tiltag og nedlukningerne i forbindelse med covid-19-pandemien er den så godt som udeblevet.

- Vi så det også sidste år, hvor influenzasmitten blev bremset af coronarestriktioner, så vi har faktisk de seneste to influenzasæsoner haft meget få smittede sammenlignet med tidligere, siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i infektionsberedskabet hos Statens Serum Institut, til TV 2.

Lav smitte er årsag til bekymring

I forrige influenzasæson, der også var i den milde ende særligt efter nedlukningen i marts, blev 52.000 danskere undersøgt eller behandlet, og blandt dem blev der fundet 6566 smittede.

I den seneste sæson fra oktober sidste år er mere end 60.000 danskere blevet behandlet eller undersøgt for influenza. Af dem var der ifølge Statens Serum Institut kun 40 smittede. Et massivt fald.

Men når vi har haft så relativt lidt influenza i næsten to år, så er der en risiko for befolkningen. Det forklarer Tyra Grove Krause.

- Det er klart, at vi har en bekymring for, at næste sæson kan blive hård. Normalt plejer man at få en smule immunitet, når nogen bliver smittet, men hvis der pludselig kommer en type, der har ændret sig meget fra tidligere, så kan det ramme hårdere, siger hun.

Ny sæson, ny vaccine

Som med coronavirus ændrer influenzavirus sig også. Og hvert eneste år udvælger Verdenssundhedsorganisationen WHO de virusstrenge, der skal bruges i årets vaccine.

Det sker i februar, og beslutningen træffes på baggrund de influenzavirus-varianter, der har været dominerende. Men da vi i år nærmest ikke har haft influenza, ikke bare i Danmark, men på verdensplan, så er der en risiko for, at årets vaccine ikke vil have samme effekt som tidligere års.

- Vi er fint forberedte, og der er påvist tilstrækkeligt med influenzainfektioner til, at WHO har kunnet lave anbefalinger for, hvilke influenzavirus denne sæsons vaccine skal dække, siger Tyra Grove Krause.

Selv hvis den ikke er helt så god som tidligere år, så handler det ifølge afdelingschefen om at opnå en høj tilslutning til vaccinationsprogrammet. Hvis det sker, bør vi ikke få de store problemer.

- Sidste år opnåede vi en højere vaccinedækning i befolkningen end nogensinde tidligere, og ambitionen er selvfølgelig at gentage det i år. På den måde kan vi også sikre de sårbare borgere bedre, siger hun.

Ifølge Statens Serum Institut dør der i gennemsnit mellem 1000 og 2000 danskere hvert år af komplikationer som følge af influenza.