Coronavirus

Danskerne undervurderer "kraftigt", hvor ofte der opstår milde bivirkninger ved vaccinerne

Styrelse anslår, at milde og ufarlige bivirkninger kan give op mod en halv million flere opkald til landets læger.

Til trods for et udbredt kendskab til, hvilken effekt coronavaccinerne har, er danskerne ikke helt klar over, i hvor høj en grad der opstår milde bivirkninger ved dem.

Faktisk undervurderer de det.

Det viser en undersøgelse, som Lægemiddelstyrelsen har lavet sammen med Epinion.

Det er blandt andet feber, rødmen ved stikstedet og hovedpine, der er nogle af de bivirkninger, som danskerne tror opstår sjældnere, end de egentlig gør.

For fire ud af ti danskere undervurderer ”kraftigt”, hvor ofte de bivirkninger opstår, konkluderer styrelsen.

Tanja Erichsen, der er chef for lægemiddelforskning i Lægemiddelstyrelsen, siger, at de kliniske forsøg har vist, at over halvdelen af alle vaccinerede kan forvente at få bivirkninger som ømhed og rødmen ved stikket, og at en tredjedel får feberlignende symptomer.

- Så det kan man altså godt forberede sig selv på, siger hun i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen er lavet i april, hvor langt færre danskere var vaccineret.

Bivirkninger bør ikke bekymre

Tanja Erichsen understreger, at man ikke bør være bekymret, hvis man er en af de mange, der oplever milde bivirkninger. Det plejer nemlig at være overstået efter kort tid.

- Hvis man oplever almindelig utilpashed, feber og muskelsmerter, der normalt forsvinder i løbet af en til to dage, så er det et udtryk for kroppens naturlige reaktion, fordi immunforsvaret bliver aktiveret, lyder det.

Når en vaccine virker, efterligner den, hvordan en virus kommer ind i kroppen.

Søren Riis Paludan, der er professor i immunologi ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, har tidligere forklaret, at bivirkninger er tegn på, at vaccinerne virker. Groft sagt har menneskers immunsystem to "arme" til at slå udefrakommende fjender ned med.

Hvis kroppen bliver angrebet af en ukendt virus, går den første ”arm” i gang med det grove arbejde – immunforsvaret går til modangreb for at slå det ned, og blodcirkulationen øges, hvilket giver feber, muskelømhed og influenzasymptomer.

Efter et par dage får den anden ”arm” signaler om, at immunforsvaret skal alliere sig med celler, der forsøger at nedkæmpe virussen, mens andre celler danner antistoffer, og immunforsvaret lærer virussen at kende, så den ikke kan komme ind i kroppen en anden gang.

Styrelsen vil forstærke sin informationsindsats særligt på sociale medier og oplyse om, at det er helt almindeligt at få milde bivirkninger.

Kan give en halv million flere opkald til læger

Samtidig svarer knap 40 procent, at de vil kontakte lægen, hvis der opstår symptomer efterfølgende. Men det er altså ikke nødvendigt, hvis der opstår lette og influenzalignende symptomer.

Det betyder nemlig, at immunforsvaret fungerer og er i gang.

- Hvis du derimod oplever alvorlige symptomer efter vaccinationen, bør du kontakte læge. Det kan for eksempel være allergiske symptomer som vejrtrækningsbesvær eller hududslæt, siger Tanja Erichsen i en anden pressemeddelelse.

Hvis de 40 procent, der svarede, at de ville tage fat i læge ved milde symptomer efter vaccinen, gjorde det, svarer det til, at lægerne vil få op mod en halv million flere opkald.

- Det er et fingerpeg om, at det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at udbrede kendskabet til både vaccinernes virkning og bivirkninger, lyder det.

Undersøgelsen bliver gentaget med tre måneders mellemrum.