Dagens overblik: Læger advarer mod frivilligt at modtage skrottede vacciner

16x9
Arkiv. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Konflikt i Palæstina udvikler sig. Kritik af landbrugsfinte. Dyr sag for skatteborgerne, og hackerangreb skaber køer ved tankstationer i USA.

Statens Serum Institut har registreret omkring 1150 tilfælde med fejl i vaccinationerne eller registreringerne. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Fejlene er sket på tværs af landet og betyder blandt andet, at en række borgere har fået deres to vaccinestik med for kort tidsmæssigt mellemrum. Dermed er de ikke fuldt vaccinerede, som de ellers troede.

Velkommen til dagens overblik.

Trump-kritiker sat pĂĄ plads

Liz Cheney er ikke længere en del af partiets ledelse.
Liz Cheney er ikke længere en del af partiets ledelse. Foto: Jim Lo Scalzo / Ritzau Scanpix

Republikaneren Liz Cheney gjorde sig upopulær i partiet, da hun kritiserede den tidligere amerikanske præsident Donald Trump og hans usande påstande om, at han tabte præsidentvalget til Joe Biden på grund af snyd.

Og nu fĂĄr kritikken konsekvenser. Ikke for Donald Trump, men fĂĄr Cheney, der onsdag blev fjernet fra hendes post i partiets ledelse.

Forud for beslutningen havde Liz Cheney langet ud efter sine partifæller, som, hun mener, med deres blåstempling af Trump undergraver demokratiet. Omvendt mener de, at hun kigger for meget i bakspejlet i stedet for at fokusere på at genvinde magten.

Raketter og luftangreb

Konflikten udvikler sig voldsomt i disse dage.
Konflikten udvikler sig voldsomt i disse dage. Foto: Haitham Imad / Ritzau Scanpix

Israel har gennemført adskillige luftangreb mod Hamas i Gaza de seneste dage, og flere hundrede raketter er blevet sendt den anden vej.

Optrapningen af konflikten kommer efter flere uger med spændinger mellem israelere og palæstinensere i Jerusalem. Indtil videre er 35 palæstinensere blevet dræbt, heriblandt ti børn, og fem israelere. Hundredvis er såret.

Situationen er ved at komme ud af kontrol, og i den israelske by Lod, som har en mindre repræsentation af arabere, er der nu erklæret undtagelsestilstand.

Landbrugsfinte

Rigsrevisionen kritiserer kontrol med landbrugsstøtte.
Rigsrevisionen kritiserer kontrol med landbrugsstøtte. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri ikke har sikret en ordentlig kontrol med landbrugstilskud. Det fremgår af en beretning, hvor Rigsrevisionen har gransket udbetalingerne af tilskud fra Landbrugsstyrelsen til danske landbrug i perioden fra 2014 til 2019.

Sagen handler om støtte med EU-midler, hvor der er et loft på fem millioner kroner årligt per landbrug. Men Rigsrevisionen har opdaget en finte, hvor landmanden opsplitter sit landbrug i eksempelvis tre forskellige selskaber og får tilskud tre gange i stedet for kun en.

I en stikprøve fra 2019 viser det sig, at selskaber med sammenfald i ejerkredsen alene det år har fået udbetalt 888 millioner kroner i tilskud.

Ekstra regning til skatteyderne

Sanjay Shah (tv.) er tidligere udpeget som formodede hovedgerningsmand. Arkivfoto.
Sanjay Shah (tv.) er tidligere udpeget som formodede hovedgerningsmand. Arkivfoto. Foto: Haider Shah / Scanpix Denmark

Skattestyrelsen og deres højtbetalte advokater har håndteret det gigantiske retsopgør i "udbyttesagen" så ringe, at det kommer til at koste de danske skatteydere ekstra dyrt i kompensation til de sagsøgte.

Det er konklusionen i en ny afgørelse fra den britiske High Court om fordelingen af sagsomkostninger. Samtidigt skal Skattestyrelsen inden for få måneder betale 300 millioner kroner i kompensation til Sanjay Shah og en række andre sagsøgte.

Dermed kan manden, de danske myndigheder mener har stjålet 12,7 milliarder danske skattekroner, se frem til lidt ekstra danske skattekroner på kontoen i den nærmeste fremtid.

Darkside

Hackerangrebet har givet lange køer til tankstationerne.
Hackerangrebet har givet lange køer til tankstationerne. Foto: Jay Paul / Ritzau Scanpix

Et større hackerangreb har skabt massive køer ved tankstationer på den amerikanske østkyst. Ifølge FBI er det en hackergruppe ved navn Darkside, der står bag.

Gruppen, der menes at være baseret i Rusland, har angrebet virksomheden Colonial Pipeline Company, der med deres 8850 kilometer lange rørledning forsyner omkring 45 procent af østkysten med brændstof.

Darkside skriver på deres hjemmeside, at de er apolitiske og ikke ønsker at skabe problemer for samfundet. Deres mål er blot at tjene penge.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor Vordingborg Kommune blev politianmeldt for en 20 meter høj reklamepylon. Allerede sidste år blev pylonen erklæret ulovlig, og kommunen fik et påbud om at fjerne den, men over et år senere står den der altså endnu.

Vi læses ved igen fredag. Rigtig god aften.