Samfund

Børnene vinder stort slag om klimaet i Tyskland

Afgørende ny dom har fået Tyskland til på rekordtid at hæve ambitionerne for klimaet.

Kampen om klimaet er vendt på hovedet.

Indtil nu er Greta Thunberg, den unge svenske klimaforkæmper, løbet med overskrifterne. Men i dag er et nyt navn på alles læber i Tyskland: den 25-årige Luisa Neubauer.

Forleden vandt hun sin sag ved forbundsdomstolen mod den tyske stat.

De otte dommere i den føderale forfatningsdomstol, Bundesverfassungsgericht, er gået børnenes ærinde. De har set på FN’s klimaaftale fra 2015 i Paris og konkluderet, at alle stater skal leve op til løfterne. Og begrundelsen fra domstolen er historisk. For den giver den internationale klimaaftale direkte virkning i Tyskland.

Baggrunden er, at den tyske regering har vedtaget en langt mere forsigtig klimalov end den danske. I Danmark loves 70 procent nedskæring af CO2 udledning i 2030, sammenlignet med 1990. I Tyskland er tallet kun 55 procent. Og tyskerne lover ligesom Danmark helt at stoppe CO2-udledning i 2050.

Dommere gav den tyske regering tørt på

Denne forsigtige holdning er ifølge domstolen et traktatbrud. Loven blæser på klimaaftalen, siger de otte dommere.

De giver regeringen ordre til inden udgangen af 2022 at levere en ny lov, der lever op til FN-kravene. Og dermed skal alle fremtidige tyske regeringer følge ambitionerne fra Paris.

Chokket var så stort i Berlin, at Angela Merkels regering straks kom med et nyt udspil, der lovede CO2-nedskæringer på 65 procent i stedet for 55 procent.

Tilmed lovede Merkel-regeringen at nå en nul-udledning allerede i 2045 i stedet for 2050. Dermed nærmer tyskerne sig det danske mål, som er det mest ambitiøse i verden.

- Paris-aftalen viser tænder

Chokket var også stort blandt klimajurister:

- Ingen ventede dette, siger klimaforskeren Felix Ekart, der stod bag Luisa Neubauers klage ved domstolen, til The Economist.

- Denne dom viser, at Paris-aftalen viser tænder, tilføjer Paul Benson, advokat for ClientEarth, en klimaorganisation i Berlin.

Luisa Neubauer selv har svært ved at få armene ned:

- Vi kan nu vende kravet til bevisførelsen om. Indtil nu var det os, der skulle bevise, at regeringen ikke var ambitiøs nok. Men nu vil vi med denne dom i hånden tvinge regeringen til selv at skulle bevise, at den lever op til klimakravene, siger hun til Süddeutsche Zeitung.

Regeringen mister magten

Også Die Welt konstaterer, at regeringen har mistet magten til selv at bestemme sin klimapolitik. Regeringen skal levere stadig mere stramme og hurtigere indgreb.

Det er en historisk beslutning for klimaet og for den unge generation, skriver økonomiminister Peter Altmaier på Twitter.

CNN skriver, at børnene vinder over deres regeringer, når det gælder klimaet. Og det afgørende er, at denne tendens breder sig internationalt.

- Vi ser nu krav baseret på rettigheder i stedet for bare at få klager over skader på klimaet, siger advokaten Mark Clarke fra det internationale advokatfirma White & Case til CNN.

Han henviser til, at seks unge i Portugal fik en tilsvarende sag for Den Europæiske Menneskeretsdomstol i oktober sidste år.