Coronavirus

Vaccinationskalenderen skrider igen - se, hvornår du kan blive vaccineret

Det skyldes en nedjustering af prognoserne for Curevac-vaccinen.

Planen for, hvornår de forskellige grupper i Danmark kan blive vaccineret, er blevet rykket igen. Således forventer Sundhedsstyrelsen nu, at alle borgere vil være færdigvaccineret ved udgangen af august.

Dermed skrider vaccinationskalenderen med en til to uger i forhold til 3. maj, hvor den senest blev opdateret.

- Vi har nedjusteret prognoserne for Curevac-vaccinen, der endnu ikke er godkendt til brug i Danmark. Det er dog vores klare forventning, at vi kan tage den i brug i løbet af sommeren, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på pressemødet.

Hvis planen holder denne gang, så er alle borgere, der ønsker det, færdigvaccineret i uge 34.

Tre vacciner i vaccinationsprogrammet

CureVac er altså endnu ikke godkendt af sundhedsmyndighederne. Men den ventes at indgå i vaccinationsprogrammet sammen med de to godkendte vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna - og her forventer Søren Brostrøm, at leveringerne kun vil blive større.

- Allerede i næste måned regner vi med at få leveret 400.000 Pfizer-doser. Det er et helt uhørt stort antal i forhold til, hvad vi har haft tidligere. Og senere forventer vi også, at Moderna vil levere op mod 200.000 doser om ugen, siger han.

Det er især de sidste to målgrupper i vaccinationskalenderen, de 25-39-årige, der bliver påvirket af forsinkelsen.

Til gengæld forventer Sundhedsstyrelsen, at de 60-64-årige er færdigvaccineret i løbet af de kommende uger. Det betyder, at de i denne uge går i gang med at invitere borgere i målgruppen 55-59-årige, der snart vil kunne booke tid til vaccination. Det oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Heunicke tror på ordning med frivillig vaccinationer

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil mandag sende bekendtgørelsen om mulighed for frivillig vaccination med AstraZeneca-vaccine i høring. Dermed vil danskerne måske få mulighed for frivilligt at tilvælge en vaccination med en vaccine, som ellers er taget ud af vaccinationsprogrammet.

AstraZeneca-vaccinen er sammen med Johnson & Johnsons vaccine blevet taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Og Heunicke mener, at det er "klart realistisk" at etablere en ordning med frivillig vaccination trods mangel på læger, der vil vaccinere med de to vacciner.

Han tør dog ikke byde på, hvornår den første dansker vil modtage et frivilligt vaccinestik. Men målet er, at det skal ske "så hurtigt som muligt", efter at lovgrundlaget i næste uge er på plads.

- Der er et stort ønske fra en del af befolkningen og fra partier i Folketinget for at få en frivillig ordning. Vi vil helst have en landsdækkende ordning, men det kan være, at vi skal starte med lokale ordninger, siger Magnus Heunicke.