Coronavirus

Så meget har vaccinekalenderen rykket sig

Mens vaccinekalenderen skrider, kan frivillige vaccinationer med skrottede doser være på vej.

Vaccinationskalenderen er skredet endnu en gang.

Det stod klart mandag ved middagstid, da Sundhedsstyrelsen annoncerede, at alle borgere nu forventes færdigvaccineret ved udgangen af august.

Det er to måneder senere end den første vaccinationskalender fra starten af januar, hvor Sundhedsstyrelsen forventede, at den sidste borger i Danmark havde fået begge stik ved udgangen af juni.

Første kalender - 8. januar:

Danmarks første vaccinationskalender fra 8. januar 2021.

Seneste kalender - 10. maj (15. version):

Danmarks seneste vaccinationskalender er fra 10. maj 2021 og er version nummer 15, siden den første udkom for fire måneder siden.

- Det er selvfølgelig surt. Men det er jo konsekvensen af, at vi har fjernet AstraZeneca og Johnson & Johnson fra vaccineprogrammet, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, til TV 2.

Desuden er det ikke afgørende, om Danmark er færdigvaccineret før eller efter sommerferien, mener han.

- Det afgørende er faktisk, at der ikke er for mange danskere, der begynder at anse vaccinerne for farlige, siger han.

- Derfor er det bedre at skrue ned for tempoet og bevare tilliden, mens vi har råd til det med de nuværende smittetal.

Klar effekt fra vaccinerne

Mens vaccinekalenderen skrider, minder Sundhedsstyrelsens direktør om, at Danmark allerede ser en god effekt af de vacciner, der er blevet givet.

- Vi kan se en helt tydelig effekt af vaccinerne i forhold til sygdomsbyrden. Vi har vaccineret stort set alle over 70 år, og det kan vi se effekten af, sagde Søren Brostrøm på et pressemøde mandag.

Sundhedsstyrelsen forventer, at de 60-64-årige er færdigvaccinerede i løbet af de kommende uger.

Det betyder, at de i denne uge går i gang med at invitere borgere i målgruppen 55-59-årige, der snart vil kunne booke tid til vaccination. Det oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Tror på ordning med frivillig vaccinationer

Det er især de sidste to målgrupper i vaccinationskalenderen, de 25-39-årige, der bliver påvirket af forsinkelsen.

Men det kan ske, at de snart kan få lov at tage en af de skrottede vacciner i stedet for at vente.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde på pressemødet mandag, at han sender bekendtgørelsen om mulighed for frivillig vaccination med AstraZeneca-vaccine i høring.

Dermed vil danskerne måske få mulighed for frivilligt at tilvælge en vaccination med en af de to vacciner, der ellers blev taget ud af vaccinationsprogrammet, da de blev kædet sammen med sjældne, men alvorlige blodpropper.

Og Heunicke mener, at det er "klart realistisk" at etablere en ordning med frivillig vaccination trods mangel på læger, der vil vaccinere med de to vacciner.

Han tør dog ikke byde på, hvornår den første dansker vil modtage et frivilligt vaccinestik. Men målet er, at det skal ske "så hurtigt som muligt", efter at lovgrundlaget i næste uge kan være på plads.

- Der er et stort ønske fra en del af befolkningen og fra partier i Folketinget for at få en frivillig ordning. Vi vil helst have en landsdækkende ordning, men det kan være, at vi skal starte med lokale ordninger, siger Magnus Heunicke.