Danskerne udskyder sommerrejsen, men for efteråret ser det helt anderledes ud

Vaccinationsplan og usikkerhed om smitterisiko er blandt de årsager, som rejsebranchen mener, der ligger til grund for de manglende sommerferierejser.

Flere af danskernes foretrukne feriedestinationer begynder i denne uge af lempe kravene for turister. Men usikkerhed om at kunne få coronavaccine i tide til at flyve på sommerferie får de fleste danskere til at opgive rejseplanerne.

Det fortæller flere af de store rejseselskaber til TV 2.

- Rejsevejledningerne ændrer sig hele tiden, og det kan være svært for de rejselystne at forudse, hvordan smittesituationen udvikler sig på en given destination, siger Mikkel Hansen, der er kommunikationschef i TUI Danmark.

Mens rejseselskabet oplever et fald på næsten 85 procent i forhold til et normalt år, så køber danskerne vinterferier som aldrig før.

- Der er langt større interesse for efterårs- og særligt vinterferierejser. Til Thailand har vi eksempelvis allerede solgt seks gange så mange rejser som sidste år. Det er meget bemærkelsesværdigt, siger Mikkel Hansen.

Vaccineplanen rykket

Da både AstraZenecas og Johnson & Johnsons vacciner blev skrottet, og vaccinationskalenderen endnu engang blev ændret, var den administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, ikke i tvivl om, at salget af rejser i sommerferien ville blive presset.

- Der er mange, som gerne vil vente med at rejse, til de er blevet vaccineret, og når planen så skrider, bliver rejserne også rykket, siger han til TV 2.

Og selvom Europa begynder at åbne mere, så betyder usikkerheden, at danskerne hellere vil vente.

- Uanset hvad vi tror om os selv, så er vi ret regeltro. Og hvis vi får at vide, at vi bør vente med at rejse, så rejser vi ikke, siger Lars Thykier.

Mange booker rejser i Danmark, men usikkerhed om vacciner og coronapas holder folk hjemme. Video: Albert Schmidt Møller

Som han ser det, er året afskrevet for de rejsebureauer, der sælger sommerferierejser, men han forventer også, at der vil komme en ketchupeffekt næste år.

Lempede restriktioner og ferie på Mallorca

Som det er nu, er hele verden på nær Brasilien og Indien orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Det betyder, at det kræver enten en færdiggjort vaccination, en negativ PCR-test eller en positiv test, der er højst 180 dage gammel, at rejse ud af Danmark, uden at man skal gå i isolation, når man vender hjem.

Men 14. maj træder fase 3 af genåbningsplanen for rejser i kraft, og det betyder, at en række europæiske regioner bliver gule i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Her vil smitte- og incidensgrænsen blive lempet, så den fremover vil være 60 smittede per 100.000 indbyggere i stedet for 30 smittede.

Som det ser ud i øjeblikket, betyder det, at danske borgere eksempelvis kan tage til de spanske øer Mallorca og Gran Canaria eller den græske ø Korfu.

Og det er vel at mærke uden at skulle gå i selvisolation, hvis de er vaccineret eller har en negativ test, der er maksimalt 72 timer gammel.

Også Italien slækker fra 15. maj på kravene. Man kan rejse til landet uden restriktioner, hvis man er vaccineret, tidligere smittet eller har en negativ test inden for de seneste 48 timer.