TV 2 afslører: Håndværkere på Amager arbejder til 30 kroner i timen

En arbejdsmarkedsforsker kalder lønnen for noget af det laveste, han har set.

Under et stillads på Amager i København er fire ukrainske håndværkere i gang med at arbejde.

Da TV 2s journalist opsøger dem, vil de først ikke tale.

Men så snart han viser dem deres arbejdskontrakter, bløder de op.

Kontrakterne, som er lavet med et polsk firma, viser, at håndværkerne får 4500 kroner i løn om måneden. Med en arbejdsuge på 37 timer ender de på 30 kroner i timen før skat.

- Vi får en god løn, siger en af mændene.

- Jeg har arbejdet i Rusland, jeg har arbejdet i Polen, men i Danmark, ja, det er meget bedre, siger en anden.

Padborg-sagen

Det er ikke ulovligt at lønne så lavt som i tilfældet med de fire ukrainere. Men efter en sag i Padborg tilbage i 2018 sagde regeringen og dens støttepartier, at de ville gøre op med social dumping.

Sagen i 2018 omhandlede udenlandske chauffører fra blandt andet Fillippinerne, der boede under kummerlige forhold i en lejr i Padborg. Desuden sad chaufførerne mange timer bag rattet i lastbiler og fik ifølge Fagbladet 3F 15-20 kroner i timen.

Hold da kæft. Jeg gad ikke at gå for 30 kroner i timen

Jens Peter Kristensen, bygherre

Transportfirmaet Kurt Beier Transport A/S er tiltalt i sagen, der starter 10. maj.

Sagen satte fokus på social dumping, men de fire ukrainere på Amager er bevis på, at det stadig foregår i Danmark, og at der stadig er stor forskel på, hvad danskere og nogle udenlandske arbejdere tjener i Danmark.

- Selvfølgelig er det ikke i orden

De fire ukrainere er ansat af det polske firma AMWORK, som er hyret af det danske entreprenørfirma HHTE ApS, og det firma er ejet af et holdingselskab. I spidsen for det hele står blandt andre det tidligere socialdemokratiske byrådsmedlem i Køge Carl Richard Christensen.

Han nægter dog, at han er direktør i selskabet, på trods af at han i cvr-registret er registreret som en af direktørerne. En anden af direktørerne i holdingselskabet, Morten Falck Pedersen, siger til TV 2, at han ikke kan genkende de lave lønninger, og at ukrainerne har sagt, de får 100 kroner i timen.

Desuden får de 400 kroner om dagen i bonus - men TV 2s journalist kan fortælle Morten Falck Pedersen, at der i virkeligheden er tale om diæter.

Det er meget lavt. Specielt i en dansk kontekst vil de fleste nok tænke "det kan jo ikke passe, det her"

Jens Arnholtz, arbejdsmarkedsforsker

- Selvfølgelig er det ikke i orden, at der er nogle, som arbejder til 30 kroner i timen. Og så kan man sige, at det står sort på hvidt hér (i arbejdskontrakterne, red.), og det var jeg så ikke klar over, før du forklarede mig, hvordan det hænger sammen, siger Morten Falck Pedersen.

Men du har ikke tjekket op på om det, de (ukrainerne, red.) har sagt, nu også er rigtigt?

- Nej, for jeg har helt sikkert regnet med, at hvis der var noget galt, ville de have sagt det til mig.

Ganske fornuftigt med ukrainske øjne

En af bygherrerne bag er Hell's Angels-rockeren Jens Peter Kristensen. Han står for selve bygningen af lejlighederne på Amager, og da TV 2s journalist ringer til ham, bliver han overrasket over de lave lønninger.

- Hold da kæft. Jeg gad ikke at gå for 30 kroner i timen, siger han.

Og det er ifølge arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz en meget lav løn - faktisk noget af det laveste, han har set.

- Det er meget lavt. Specielt i en dansk kontekst vil de fleste nok tænke, "det kan jo ikke passe, det her".

Men Jens Arnholtz forklarer også, at det for den enkelte ukrainer er et ganske fornuftigt arbejdstilbud med en rimeligt god løn.

Det betyder, at arbejdsgiverne får øje på, at der er nogle mennesker, som er interesserede i at arbejde til så lav en løn.

- Og så kan de sende arbejderne videre til Danmark, hvor arbejdsgiverne får en rimeligt god betaling. På den måde tjener de faktisk nogle penge og kan give danske forbrugere nogle relativt gode priser, siger Jens Arnholtz.

Efter afsløringerne har HHTE oplyst i et skriftligt svar til TV 2, at de nu vil overveje, om de fortsat vil benytte den polske underleverandør AMWORK.