Se kortet: Her er de lande, der lige nu byder danske turister velkomne

Selvom et europæisk coronapas forventes klar inden sommerferien, er der ingen garanti for, at ferie i udlandet kan gennemføres.

Det er maj måned, og for mange danskere betyder det sædvanligvis, at planlægning af sommerferien så småt er gået i gang.

Men krav om coronapas, lukkede landegrænser og en tredje bølge af coronavirus truer med at smide en kold spand vand i hovedet på drømmen om en sommerferie i udlandet.

Planen er dog, at et europæisk coronapas skal gøre det muligt at rejse i hele EU inden sommerferien.

Og ifølge Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, er der derfor grund til optimisme.

- Som det ser ud i øjeblikket, skal det nok gå. Ser man på smitteudviklingen i de seneste fire uger, er den gået systematisk ned. Med mere solskin og udrulning af vacciner bør smitten gå ned frem mod sommerferien, siger han søndag i ’Spørg om Corona’ på TV 2.

Men hvor kan man egentlig rejse hen, som det ser ud nu? Og hvad er udsigterne til yderligere genĂĄbning inden sommer? TV 2 har her samlet et overblik, der giver svar pĂĄ netop det:

Hvor mĂĄ danskere rejse hen?

Lige nu kræver det enten en færdiggjort vaccination eller en positiv test, der er mellem 14 og 180 dage gammel, at rejse ud af Danmark, uden at man skal gå i isolation, når man vender hjem.

Det gælder for langt de fleste lande i verden – med undtagelse af blandt andet Brasilien og Indien, som Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til.

Hvilke lande er ĂĄbne for danske turister?

Der er stor forskel pĂĄ, hvor ĂĄbne verdens lande er for feriehungrende danskere.

Det kommer nemlig indtil videre helt an på det enkelte lands egne restriktioner – og bare i Europa er der store forskelle.

I kortet herunder kan du danne dig et overblik over restriktionerne i hvert enkelt europæisk land.

Blandt danskernes foretrukne feriemĂĄl uden for Europa er forskellene lige sĂĄ store.

For eksempel er Egypten lige nu åbent for alle danskere, der kan fremvise en negativ PCR-test, som er højst 72 timer gammel.

Modsat er Thailand stadig i undtagelsestilstand og har en række krav til dokumentation, forsikringer og tests for turister. Og turister skal have en særlig tilladelse til at rejse ind i landet, hvis de går i syv dages karantæne.

Hvordan er udsigterne til, at reglerne lempes?

Mens smitten fortsat blusser op flere steder verden over, gør flere af Danskernes favoritdestinationer i Europa sig lige nu klar til at åbne yderligere for turister.

Fra 15. maj kan danskere eksempelvis rejse ind i Grækenland uden at skulle i karantæne, hvis de er vaccineret eller har en negativ test, der er max 72 timer gammel.

Samme regler gælder allerede i blandt andet Spanien.

Også Italien slækker fra 15. maj på kravene. Her kan man rejse til uden restriktioner, hvis man er vaccineret, tidligere smittet eller har en negativ test inden for de seneste 48 timer.

Hvornår er det europæiske coronapas klar?

Efter planen skal det europæiske coronapas være gældende fra 26. juni, fortæller Erik Brøgger Rasmussen.

Det er lige nu under forhandling mellem Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Og det forventes, at det bliver færdigt inden for de næste par uger, så det er klar inden da.

Men selvom arbejdet ser ud til at holde tidsplanen, kan direktøren for Udenrigsministeriets Borgerservice ikke give nogen garantier.

En pludselig opblussen af smitte eller nye mutationer kan nemlig fortsat stikke en kæp i hjulet på danskernes ferieplaner.

- Der er jo ikke nogen, der siger, at bare fordi vi kunne sidste ĂĄr, sĂĄ kan vi ogsĂĄ i ĂĄr. Men lige nu ser det fornuftigt ud.