Coronavirus

Lægeforening vil have skarpere retningslinjer for frivillige vaccinationer

Sundhedsstyrelsen skal kunne levere et mere præcist signalement af patienter i risikogruppen for skrottede vacciner, siger Lægeforeningens formand.

Hvis danskerne skal kunne gå til deres læge med ønske om at blive vaccineret frivilligt med kasserede vacciner, kræver det klare retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Det mener Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, som mener, det er svært for den enkelte læge at vurdere, hvorvidt den enkelte borger frivilligt skal kunne sige ja til coronavacciner fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

- Sundhedsstyrelsen har på fagligt grundlag sagt fra over for AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne, fordi det kan medføre alvorlige bivirkninger. Man kan ikke sige, hvem det rammer, og alligevel vil man nu indføre en ordning, hvor det er den enkelte læges ansvar at vurdere, siger Camilla Rathcke til TV 2.

Sundhedsstyrelsen vurderede mandag, at det er muligt at lave en model, hvor de danskere, der ønsker det, kan få to stik med AstraZenecas vaccine, der ellers blev droppet i midten af april. Planen er også at indlemme den ligeledes suspenderede Johnson & Johnson-vaccine som mulighed.

Sundhedsminister forsømmer retningslinjer

Lægeforeningens formand mener dog, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) stadig har til gode at give lægerne retningslinjer for en mere skarp risikovurdering af den enkelte klient.

- Når man hører ministeren sige, at den frivillige vaccination skal ske på baggrund af en lægefaglig vurdering, må man anmode om et redskab, der kan understøtte en i at lave den vurdering, siger Camilla Rathcke.

Regeringen vil være klar med en ordning om frivillig vaccination med virkning fra 20. maj.

Derefter er det op til private virksomheder at fortsætte udrulningen med de vacciner, som de danske myndigheder af forsigtighedsgrunde ikke vil bruge.

Kan ende som lotteri

Inden man bliver vaccineret med AstraZeneca eller Johnson & Johnson, skal der foretages en individuel lægelig konsultation og ordination, fremgår det af pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen.

- Hvis ikke der kommer nogle retningslinjer, bliver det jo et lotteri. Og kan vi på nogen måde opstille nogle kriterier for, hvor risikoen er større, eller hvor der er nogle særlige omstændigheder, så lægen skal lade være med at ordinere de her vacciner. Det kan ikke sammenlignes med p-piller, hvor man kender risikofaktorer, siger Camilla Rathcke.

En række danskere skal vente længere end planlagt, før de kan få deres vaccine mod coronavirus.

Den seneste del af forsinkelsen kom, da Sundhedsstyrelsen 3. maj tog Johnson & Johnson ud af vaccinationsprogrammet.

Det er derfor især de sidste to målgrupper i vaccinationskalenderen, der bliver påvirket.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan de 25- til 39-årige nu forvente en forsinkelse på op til fire uger og kan nu forvente at være vaccineret i midten af august.