Coronavirus

Indisk virusvariant bekymrer i Norge – men ikke i Danmark

De norske sundhedsmyndigheder frygter, at landets genåbning kan blive bremset, hvis indisk virusvariant bider sig fast.

En indisk virusvariant i vækst vækker bekymring hos de norske sundhedsmyndigheder, netop som landet står over for en genåbning.

Sådan lyder meldingen fra henholdsvis Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet, der nu advarer om den potentielt meget smitsomme coronavariant B1617.

Netop Indien er ramt af meget voldsomme smittetal og dødsrater. Og de norske sundhedsmyndigheder siger ifølge NRK, at der er grund til at holde et meget vågent øje med pandemiens seneste knopskydning.

- Den eksponentielle vækst kan indikere, at den indiske variant er mere smitsom end den britiske, og den har fået overtaget i Indien, skriver de.

Anbefaler karantænehoteller

Derfor anbefaler de to centrale sundhedsmyndigheder, at den norske regering allerede nu ruster sig mod virusvarianten ved at etablere karantænehoteller for alle indrejsende fra lande uden for EU og de nordiske lande.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet henviser til, at Storbritannien, som ellers har haft deres egen smitsomme virusvariant at slås med, nu kæmper med B1617.

- I Storbritannien fordobler antallet af smittede med den indiske variant sig ugentligt, skriver FHI.

Justits- og beredskabsminister Monica Mæland har på den baggrund beordret, at rejsende til Norge, der kommer uden for EU og EØS-området, bliver sat i karantæne. Tiltaget træder i kraft søndag.

Indien er lige nu hærget af en voldsom anden bølge med covid-19.

Fredag blev der for anden dag i træk rapporteret om over 400.000 smittede på et døgn. Næsten 4000 er døde det seneste døgn. Det er det officielle tal. Men eksperter mener, at det reelt er fem til ti gange højere, skriver Reuters.

Kun kendskab til enkeltstående tilfælde

De to norske sundhedsmyndigheder peger på, at de nuværende vacciner kan vise sig mindre effektive over for den indiske variant.

- I værste fald vil allerede gennemførte vaccinationer have mindre effekt over for denne variant, og risikoen for øget sygelighed og dødelighed vil i så fald kunne stige, også i den vaccinerede del af befolkningen, konstaterer de.

Den indiske virusvariant har vist sig i Norge. Men foreløbig har myndighederne kun kendskab til enkeltstående tilfælde.

- Men det er ikke tilfælde, som har ført til smitteudbrud, siger Espen Nakstad, assisterende direktør i FHI.

Ingen bekymring hos SSI

Frem til begyndelsen af maj er der påvist 62 tilfælde af den indiske variant i Danmark. Det viser den seneste opgørelse fra SSI.

45 af de 62 tilfælde er påvist i Region Hovedstaden. Det svarer til cirka to ud af tre af tilfældene.

Statens Serum Institut oplyser, at man ikke regner den indiske virusvariant for mere smitsom eller farlig.

- Vi har ikke data, der tyder på, at B1617 er mere smitsom end for eksempel B117 (den engelske variant, red.), og samtidig vurderer vi, at vaccinerne vil være effektive over for den, skriver SSI i en udtalelse fra faglig direktør Tyra Grove Krause 27. april.

SSI vurderer samtidig, at der i alt er fire smittekæder af B1617 i Danmark, og at de tre er relateret til rejser.

Nyt tilfælde i Københavns nordvestkvarter

Henover weekenden kæmper de danske myndigheder med at inddæmme et nyt tilfælde med den indiske variant. Denne gang er den konstateret i et boligområde i Københavns nordvestkvarter.

På Facebook opfordrer Københavns Kommune borgerne i kvarteret Tagensvej/Tuborgvej/Charlotte Munks Vej om at lade sig teste så hurtigt som muligt.

TV 2 har de seneste dage forgæves forsøgt at få svar på, hvor stor smittespredningen med den indiske variant i kvarteret er, men indtil nu har Styrelsen for Patientsikkerhed holdt kortene tæt ind til kroppen og oplyser kun, at "smitten omfatter enkelte husstande".

Danmark er et af de lande i verden, der sekventerer flest positive coronaprøver. Det er i den forbindelse, at man opdager den indiske eller andre varianter af coronavirus.

Den britiske variant er til dato den klart mest dominerende variant herhjemme.