Samfund

Efter dansk besøg i Syrien - vejen banet for tæt samarbejde, siger kurdisk udenrigsordfører

En dansk delegation har været i Syrien for at etablere et samarbejde med det kurdiske selvstyre.

En dansk delegation har besøgt de to lejre i Syrien, hvor 19 børn og syv kvinder med tilknytning til Danmark opholder sig.

Det bekræfter de kurdiske myndigheder overfor TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein, som har været i kontakt med Abdul Karim Omar, der har titel af udenrigsansvarlig i det kurdiske selvstyre i den nordøstlige del af Syrien.

Den danske delegation ankom til al-Hol og al-Roj lejren for fem dage siden og består blandt andet af repræsentanter fra Borgerservice og læger.

- Det var en politisk og diplomatisk delegation, og de havde også læger med, som tilså alle børnene. Vi talte generelt om selvstyrets politik i denne sag, siger Abdul Karim Omar til TV 2.

Regeringen har afvist

Den danske regering har gennem længere tid afvist at tage børn med dansk tilknytning, som sidder i syriske fangelejre, tilbage til Danmark.

Under besøget i Syrien har omdrejningspunktet ikke været at tale konkret eller i detaljer om de danske statsborgere i lejrene. I hvert fald ikke ifølge den kurdiske talsmand.

Men kurderne siger til TV 2, at man har lagt tryk på muligheden for at retsforfølge personer med forbindelser til terrorganisationen Islamisk Stat (IS).

- Vi talte generelt om selvstyrets politik vedrørende denne sag, og så har vi på ny understreget nødvendigheden af at retsforfølge IS-krigere og kvinder som har begået forbrydelser i dette område, siger Abdul Karim Omar.

Samarbejde på længere sigte

Ifølge den kurdiske talsmand har besøget banet vejen for et samarbejde med et længere sigte.

- Vi vil fortsætte kontakten og samarbejdet i samtlige sager som vi har udvekslet holdninger omkring. Og det gælder også spørgsmålet om de kvinder og børn som har dansk statsborgerskab, der befinder sig i de to lejre, al-Hol og al-Roj, siger Omar og understreger, at man ikke er gået i detaljer.

Trods pres fra Enhedslisten og de andre støttepartier, SF og De Radikale, har regeringen afvist at hente børn og mødre sammen hjem til Danmark.

Flere af mødrene har til en række danske medier tidligere udtalt, at de ikke vil afgive deres børn. Desuden har flere juridiske eksperter vurderet, at en adskillelse kan stride imod menneskeretslige forpligtelser.

Barnets bedste til overvejelse

Efter et samråd i slutningen af april, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) dog, at man kunne overveje at hente børnene hjem uden forældre.

- Det kan ikke udelukkes, at det i visse tilfælde kan være til barnets bedste at komme til Danmark alene for at få den optimale pleje og behandling fremfor at blive i en lejr i Syrien med sin mor, sagde Kofod.

Børnene i de to syriske er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen.

Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".