Dansk delegation har besøgt syriske lejre

Der er i alt 19 børn og seks mødre med dansk tilknytning i de to lejre al-Hol og al-Roj.

En dansk delegation har siden mandag været på besøg i det nordøstlige Syrien, hvor man blandt andet har besøgt de lejre, der huser kvinder og børn med dansk tilknytning.

Det oplyser bĂĄde de kurdiske myndigheder, som TV 2 har talt med, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Formålet med besøget er at afdække, om evakuering af de danske børn kan gennemføres, uden at deres forældre følger med.

- Det er endnu for tidligt at drage nogen konklusioner på baggrund af besøget. Så snart resultatet af task forcens arbejde ligger klar, vil vi indkalde Folketingets partier til konsultationer, siger han i en skriftlig kommentar.

Delegationen består blandt andet af repræsentanter fra Borgerservice og læger, der ifølge TV 2s oplysninger har tilset kvinder og børn med dansk tilknytning, der opholder sig i fangelejr.

Mødrene vil ikke afgive deres børn

Regeringen i Danmark har længe afvist at tage børn med dansk tilknytning, som sidder i syriske fangelejre, til Danmark. Trods pres fra Enhedslisten og de andre støttepartier, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

Flere af mødrene har til en række danske medier tidligere udtalt, at de ikke vil afgive deres børn. Desuden har flere juridiske eksperter vurderet, at en adskillelse kan stride imod menneskeretslige forpligtelser.

Fra regeringens side ønsker man ikke børnenes forældre til Danmark. Mødrene til børnene er rejst ned for at støtte den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) og har dermed vendt Danmark ryggen, lyder det.

Mens der i den politiske debat tales om 19 børn med dansk tilknytning, står der i Politiets Efterretningstjenestes (PET) seneste rapport, at der i det nordøstlige Syrien opholder sig mindst 25 børn af personer udrejst fra Danmark.

PET skriver om forskellen, at "PET løbende modtager nye oplysninger", der kan påvirke det formodede antal børn. Samt at det er vanskeligt at indsamle oplysninger i et konfliktområde. Det kan "samlet set" have indflydelse på, hvordan tallet bliver estimeret.

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 ĂĄr. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslĂĄet".
  • Ni af børnene opholder sig i den hĂĄrdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fĂĄet frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskĂĄret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.

Arbejdsgruppe er en syltekrukke

Enhedslisten har i øvrigt kaldt arbejdsgruppen for en syltekrukke. Støttepartiet er derfor ikke med i kredsen af partier, som var enige om at nedsætte den.

Det er SF og de radikale til gengæld. Her mener man, at børnene kommer til Danmark.

Det kan udenrigsminister Jeppe Kofod (S) dog ikke garantere, har han tidligere udtalt.

Efter et samråd i slutningen af april, sagde Jeppe Kofod, at man kunne overveje at hente børnene hjem uden forældre.

- Det kan ikke udelukkes, at det i visse tilfælde kan være til barnets bedste at komme til Danmark alene for at få den optimale pleje og behandling fremfor at blive i en lejr i Syrien med sin mor, sagde Kofod.

Der er i alt 19 børn og seks mødre med dansk tilknytning i de to lejre al-Hol og al-Roj.