Coronavirus

62 smittet med indisk variant, men der er ingen bekymring hos SSI

Den danske coronastrategi har vist sig så effektiv, at seruminstituttet ikke ser nogen grund til bekymring over et mindre udbrud af virusvarianten.

Danskerne skal ikke være bange for den indiske coronavariant B1617.

Det siger Statens Serum Instituts direktør Henrik Ullum i et skriftligt svar til TV 2.

- Den overordnede corona-strategi i Danmark om at teste, smitteopspore og vaccinere har vist sig meget effektiv både i forhold til den indiske variant og andre VOI og VOC, siger direktøren.

VOI står for ’variant of interest’, mens VOC står for ‘variant of concern’. Det henviser til coronavarianter, som Statens Serum Institut holder skarpt øje med. Det kan eksempelvis være den britiske og brasilianske variant.

Selvom den indiske variant lige nu optræder på listen over virus, som seruminstituttet er opmærksomme på, betyder det ikke, at danskerne skal være nervøse.

- Derfor mener vi heller ikke, at befolkningen har grund til at være bekymrede på grund af den indiske variant, eller at genåbningen af landet er truet af den, siger Henrik Ullum.

Regner ikke variant for mere smitsom

Frem til begyndelsen af maj er der påvist 62 tilfælde af den indiske variant i Danmark. Det viser den seneste opgørelse fra SSI.

45 af de 62 tilfælde er påvist i Region Hovedstaden. Det svarer til cirka to ud af tre af det samlede antal tilfælde.

Henover weekenden kæmper de danske myndigheder med at inddæmme et nyt tilfælde med den indiske variant. Denne gang er den konstateret i et boligområde i Københavns nordvestkvarter.

Statens Serum Institut oplyser, at man ikke regner den indiske virusvariant for mere smitsom eller farlig.

- Vi har ikke data, der tyder på, at B1617 er mere smitsom end for eksempel B117 (den engelske variant, red.), og samtidig vurderer vi, at vaccinerne vil være effektive over for den, skriver SSI i en udtalelse fra faglig direktør Tyra Grove Krause 27. april.

SSI vurderer samtidig, at der i alt er fire smittekæder af B1617 i Danmark, og at de tre er relateret til rejser.

Virusvariant truer norsk genåbning

Mens de danske myndigheder er roligt stemte i forhold til den indiske virusvariant, så er situationen en anden hos vores norske naboer mod nord.

Her lyder meldingen fra Folkehelseinstituttet, der er en slags pendant til Sundhedsstyrelsen i dansk kontekst, at landets genåbning kan blive bremset, hvis den indiske virusvariant bider sig fast.

- Den eksponentielle vækst kan indikere, at den indiske variant er mere smitsom end den britiske, og den har fået overtaget i Indien, lyder det fra Folkehelseinstituttet ifølge NRK.

Indien er lige nu ramt af meget voldsomme smittetal og dødsrater, og de norske myndigheder holder derfor et meget vågent øje på de pandemiens seneste knopskydning.

Derfor anbefaler de to centrale sundhedsmyndigheder, at den norske regering allerede nu ruster sig mod virusvarianten ved at etablere karantænehoteller for alle indrejsende fra lande uden for EU og de nordiske lande.