Danmark ser ud til at undgå en tredje coronabølge – hvad er forklaringen?
Omfattende testning og nedlukning af Danmark har været to effektive våben mod smitten. Men danskernes adfærd er også afgørende, mener eksperter.
Sverige, Tyskland, Frankrig og ikke mindst Indien.
Listen er lang over lande, der de seneste uger og måneder er blevet hårdt ramt af en tredje bølge af coronavirus.
De mange smittede med covid-19 har medført skrappe restriktioner i store dele af Europa, og i Indien er landets sygehuse sendt på randen af kollaps.
I Danmark har vi – indtil videre – undgået at blive ramt af en tredje bølge i løbet af det andet forår under coronapandemien.
Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har Danmark håndteret covid-19-situationen overordentligt godt igennem årets første måneder.
Men antallet af dagligt nye smittede med coronavirus er steget støt den seneste uge, i takt med at Danmark fra 21. april gradvist er begyndt at genåbne store dele af samfundet.
Samtidig steg kontakttallet i denne uge til 1,1, hvilket betyder, at epidemien er i vækst.
Tendensen har dog ikke været så udtalt, at vi har set en lignende smitteudvikling som under den anden coronabølge i december 2020.
Men hvad er forklaringen på, at Danmark er gået fri af en tredje bølge?
TV 2 har spurgt tre eksperter, som hver giver tre bud på, hvorfor vi i øjeblikket kan genåbne samfundet, mens andre lukker ned.
Hans Jørn Kolmos
Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet
- Sammenhængende setup for testning
- God hygiejne
- Effektiv nedlukning
Hans Jørn Kolmos er positivt overrasket over smitteudviklingen i Danmark denne vinter og forår på baggrund af, at den ekstra smitsomme coronavariant, B117, fuldstændigt har taget over herhjemme.
- Det vigtigste er, at vi har fået et sammenhængende setup for testning, hvor vi tester bredt, og hvor vi samtidig er blevet markant bedre til at opspore smittekæder, siger han og uddyber:
- Desuden er danskerne fortrinlige til at overholde vejledningerne om god hygiejne, hvilket spiller en væsentlig rolle.
Endeligt mener professoren, at den omfattende nedlukning og de mange restriktioner, som danskerne har været underlagt, har gjort, at smitten er blevet holdt nede.
Bliver Danmark ramt af en tredje bølge?
- Det må tiden vise, men det forventer jeg ikke, selvom vi måske har genåbnet samfundet mere, end hvad godt er, siger Hans Jørn Kolmos.
Rune Hartmann
Professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
- Testning og smitteopsporing
- Afventende genåbning i foråret
- Danskernes høje disciplin
Rune Hartmann forsker i virus og virusinfektioner.
Danmarks massive brug af tests og en forbedret smitteopsporing har været afgørende for, at vi ikke har oplevet en eksplosion i antallet af smittetilfælde, mener professoren.
Og samtidig har regeringens strategi om at holde store dele af samfundet lukket gennem vinteren og det tidlige forår været afgørende.
- I Danmark var vi sene til at genåbne samfundet, og det kommer os til gode nu. Det er en belønning for den konservative strategi, som vi førte primært i marts, lyder analysen.
Desuden mener Rune Hartmann, at danskernes høje disciplin og generelle velvilje over for myndighedernes råd og anbefalinger har været af vital betydning.
- Restriktionerne virker ganske enkelt bedre her i Danmark end i andre europæiske lande. Andre lande skal stramme mere op for at opnå det samme fald i kontakttallet, siger han.
Bliver Danmark ramt af en tredje bølge?
- Nej, udrulningen af vaccinerne og sommervejret redder os, siger Rune Hartmann.
Jan Pravsgaard Christensen
Professor i immunologi på Københavns Universitet
- Omfattede restriktioner
- Intensiv testning
- Udrulning af vacciner
Professor Jan Pravsgaard Christensen er enig med sine kollegaer i, at intensiv testning og den omfattende nedlukning af samfundet over vinteren er de primære årsager til, at Danmark for nuværende står et godt sted i forhold til smitten.
Han fremhæver desuden, at udrulningen af vaccinerne, som for nuværende er givet til godt 1,4 millioner danskere, hjælper på at holde smitten i skak.
- Vaccinerne har taget toppen af presset på hospitalsvæsenet. De forhindrer ikke epidemien i at sprede sig, men alvoren er blevet mindre, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Bliver Danmark ramt af en tredje bølge?
- Det vil jeg ikke afvise. Smitten kan godt for alvor ramme os igen, men vi skal ikke være så bekymrede som tidligere, for det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at hospitalerne bliver lagt ned.
- Men der er stadig mange – primært unge – der kan blive smittet og alvorligt syge. Og samtidig bør vi være opmærksomme på de senfølger, som sygdommen medfører, forklarer Jan Pravsgaard Christensen.