Samfund

Betjent skrev privat til pige på Instagram: Politiet har et problem med digitale krænkelser

Antallet af klagesager hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed er steget med 50 procent siden 2015.

Efter at en pige sidste år havde været i kontakt med politiet, oplevede hun sidenhen at blive kontaktet af en af de betjente, der havde behandlet hendes sag.

Betjenten fandt hende på det sociale medie Instagram. Her skrev han flirtende beskeder til hende, hvor han blandt andet komplimenterede hendes udseende.

Sagen endte på Den Uafhængige Politiklagemyndigheds bord, og den er blot én af en lang række sager om kritisabel digital adfærd i dansk politi.

I rapporten fra 2020 er det især sager om betjente, der krænker borgere digitalt, som fylder i Den Uafhængige Politiklagemyndigheds årsberetning blandt andet i sektionen ’Politiansattes adfærd på de sociale medier.’

Det gælder sager, hvor betjente har opført sig hånende mod andre på Facebook. Hvor de iført uniform har optrådt på datingsider med seksuelle profiltekster, eller hvor de har tilegnet sig oplysninger om andre uden lovligt grundlag.

Det er vigtigt, at politiet gør en stor indsats mod de her nyere tendenser

Ask Hesby Krogh, analyse- og kommunikationschef i Digitalt Ansvar

I en enkelt sag har en betjent taget et billede af sig selv og påført det teksten: ”For første gang med en anholdt, som jeg har lyst til at kvæle”. Billedet blev delt på det sociale medie Snapchat.

I et andet makabert tilfælde havde en betjent filmet en afdød, nøgen mand, mens hans kollega poserede ved siden af liget. Desuden gik kollegaen hen og stak fingeren i en bunke narkotika, som han efterfølgende puttede i munden, hvorefter han sagde, at der var tale om kokain.

Over fem år er antallet af klagesager hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed steget med 50 procent. I 2015 modtog politiklagemyndigheden 2217 sager, mens tallet lød på 3279 i 2020.

Politiet skal gå forrest

Alle disse sager om politiets digitale adfærd er med til at skade ordensmagtens omdømme, mener organisationen Digitalt Ansvar, der arbejder med blandt andet viden om digitale krænkelser.

Særligt sager, hvor politiet i kraft af deres uniform skriver til borgere og giver dem uønsket kontakt eller latterliggør dybt private situationer – som den afdøde mand – kan få store konsekvenser. Det siger Ask Hesby Krogh, der er analyse- og kommunikationschef i Digitalt Ansvar.

- Det er forfærdeligt. Hvis det bliver delt og spredt ud over internettet, kan det være katastrofalt for de pårørende og politiets omdømme, siger han.

I tilfældet med de to betjente, der filmede en afdød mand, kan det ligeledes være dybt krænkende over for mandens pårørende, mener Ask Hesby Krogh.

- De kan nu leve med uvisheden om, at den her video kan ligge rundt omkring på nettet. Det er en ting, som folk glemmer ved digitale forbrydelser: Man ved aldrig, hvor tingene dukker op online.

Netop derfor er det vigtigt, at politiet går forrest og viser, hvordan man skal opføre sig digitalt, mener han. Ellers kan borgerne få en opfattelse af, at politiet ikke tager digitale krænkelser seriøst.

- Det er et kæmpe problem, hvis det også sker blandt politiets egne rækker, siger Ask Hesby Krogh, som frygter, at det kan få færre til at henvende sig til politiet, hvis de udsættes for digitale krænkelser.

- De skal sende et signal

I sagen om betjenten, der gav en pige uønsket kontakt på Instagram, skal statsadvokaten afgøre tiltalespørgsmålet.

Som flere andre sager i politiklagemyndighedens årsberetning er den endt med en sigtelse for stillingsmisbrug.

Det er den første årsberetning fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed, hvor der er særskilt fokus på politiets digitale adfærd, og det skyldes, at det er en stigende tendens, siger direktør Charlotte Storgaard.

- Vi er opmærksomme på den her nye typer sager, og det er derfor, vi har valgt at sætte fokus på det i vores årsberetning og givet eksempler på de sager, vi har behandlet, siger hun.

Det er ikke efter forskrifterne eller de etiske retningslinjer, og det er meget beklageligt

Heino Kegel, formand for Politiforbundet

Men da digitale krænkelser er et helt nyt område, hvor mange stadig har svært ved at se alvoren i det, er det vigtigt, at man sætter hårdt ind på området, mener Ask Hesby Krogh.

- Politiet skal sende et klart signal om, at de tager kriminalitet, der er begået på nettet, lige så seriøst som kriminalitet, der foregår i den fysiske verden.

Digitalt Ansvar roser også politiklagemyndigheden for at være hurtige til at kritisere handlingerne, også selvom der kun er tale om en få sager.

- Det er vigtigt, at politiet gør en stor indsats mod de her nyere tendenser – særligt i lyset af, at der er så få, der anmelder digitale krænkelser, mener Ask Hesby Krogh.

Politiklagemyndigheden vil også fremadrettet have mere fokus på netop politiets digitale adfærd, lyder det fra Charlotte Storgaard fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Forbundet er åbne for uddannelse

Der skal ikke herske nogen tvivl blandt borgerne om, at de trygt kan henvende sig til politiet, hvis de oplever digitale krænkelser. Det siger Politiforbundets formand Heino Kegel.

Han kalder betjentenes handlinger uhensigtsmæssige.

- Det er ikke efter forskrifterne eller de etiske retningslinjer, og det er meget beklageligt, udtaler formanden.

Han understreger, at han ikke mener, at man må generalisere landets betjente baseret på eksemplerne i politiklagemyndighedens rapport.

- En enkelt eller to sager skal ikke gøre, at man ikke tør anmelde digitale krænkelser. Men der sker jo de her få eksempler hvert år.

Digitalt Ansvar mener, at det er nødvendigt at slå hårdt ned på digitale krænkelser, fordi det afskrækker folk fra at anmelde sager til politiet. Har de ret?

- Jeg kan ikke sige andet, end at ligesom hvis det var en anden type sag, er det uheldigt, hvis nogle af vores medlemmer agerer sådan her. Det skal selvfølgelig tages alvorligt.

Hvis omfanget af problematisk digital adfærd blandt betjente viser sig at vokse yderligere, er forbundet villige til at bakke op om ekstra uddannelse til betjentene.

- Jeg synes helt klart, at det kunne være fornuftigt. Hvis vi har en stor udfordring med at befærde sig på digitale medier, skal vi have noget uddannelse. Det kan man kun bakke op om som faglig organisation, siger Heino Kegel.

TV 2 har forelagt problemet for Rigspolitiet og fået denne skriftlige kommentar fra HR-direktør, Lene Linnea Vejrum:

- Vi har fokus på, at alle vores ansatte er bevidste om, at de er rollemodeller, og at det er uacceptabelt, hvis man som politiansat ikke opfører sig, som man bør gøre. Vi er opmærksomme på den stigende tendens og vil blandt andet sammen med Politiforbundet bestræbe os på at håndtere problemet bedst muligt.