Coronavirus

Test af spildevand har nedbragt Ishøjs smittetryk

Ishøjs smittetryk er faldet drastisk. Det er især sket med coronatest af spildevand, siger borgmester.

Efter måneder med nogle af landets højeste smittetryk, har Ishøj Kommune har fået nedbragt smitten markant.

En af forklaringerne er ifølge borgmester Ole Bjørstorp (Ishøjlisten), at man er begyndt to til tre gange om ugen at teste spildevandet for coronavirus.

Idéen bag spildevandsovervågning er, at man kan få information om smitte i en større befolkningsgruppe, uden at folk bliver test, og potentielt også før de udvikler symptomer.

- Da det var rigtigt kørt ind, var det dét, der gjorde forskellen, siger han.

Genåbning blev udskudt

For en måned siden var Ole Bjørstorp ellers bekymret for, at kommunens børn først ville komme tilbage i skole efter sommerferien.

Dengang var der over 400 smittede per 100.000 indbyggere i kommunen over syv dage. Skolerne måtte holde lukket, og genåbningen af frisører og indkøbscentre blev udskudt.

I dag er kommunen gået fra en førsteplads til en 14.-plads over kommunernes smittetryk. Torsdag er Ishøjs incidenstal 157,5.

Kan gøres mere målrettet

Ole Bjørstorp fortæller, at de ugentlige test af spildevandet har gjort det muligt at lave en mere målrettet smitteopsporing og testindsats.

Det skyldes, at prøverne kan vise, hvilke områder der er smitte og dermed, hvor man skal sætte ind og særligt opfordrer beboere til at lade sig teste.

- Det kan gøres mere målrettet, fordi du så har analyseresultater, du kan bruge, og så går du målrettet til værks.

- Det kan du ikke, hvis du går bredt ud, som vi også gjorde, og banker på døre og deler flyers ud. Det var ikke sådan systematisk. Det var bare for at nå ud til mange tyndtbesatte områder også, siger han.

Ifølge Ole Bjørstorp har Ishøj Kommune besluttet at gøre spildevandsovervågningen til en fast del af kommunens indsats mod coronavirus.

Der er også forsøg i gang med test af spildevand på Bornholm og i Københavns Kommune.