Coronavirus

SOSU-assistent blev inviteret til vaccination i februar – nu er hun røget næsten bagerst i køen

En ændring i vaccinestrategien gør, at omkring 100.000 danskere ikke kan booke vaccinationstider, selvom de er blevet indkaldt.

På en almindelig arbejdsdag når SOSU-assistenten Anitha Søe Andersen forbi tolv forskellige hjem på sin rute på Sydals og i Sønderborg, og flere gange dagligt bliver hun mødt af den samme undren:

Hvordan kan det være, at hun ikke er vaccineret endnu?

For efterhånden er det tre måneder siden, at Anitha Søe Andersen modtog en vaccineinvitation mod coronavirus i sin e-boks. Som en del af frontpersonalet kunne hun booke en tid til de to stik med AstraZeneca-vaccinen.

I februar var jeg en del af dem, der skulle vaccineres. Men nu er jeg åbenbart ikke frontpersonale længere

Anitha Søe Andersen, SOSU-assistent

Men nu er vaccinen ude af det danske vaccinationsprogram, og invitationen har hun stadig ikke kunnet indløse. Nu tyder det på, at 41-årige Anitha Søe Andersen først kan blive vaccineret til juni, når det er hendes aldersgruppes tur.

- Det er træls og stressende, siger hun.

Mindre nåleøje

Der er mange, der står i samme situation.

Omkring 100.000 personer fra målgruppe 4 nåede at blive inviteret til vaccination med AstraZenecas vaccine uden at booke en tid, inden vaccinen blev sløjfet i det danske vaccinationsprogram 14. april.

Men i mellemtiden var kravet for en invitation i gruppe 4 blevet indskrænket.

Ændringen betyder, at alle fra gruppe 4, der endnu ikke er blevet vaccineret, vurderes af deres arbejdsgiver ud fra nye, skrappere krav - og hvis de ikke lever op til dem, må de vente til vaccineinvitationen bliver tilbudt efter alder. Det er den situation, som Anitha Søe Andersen står i nu.

Forandringen skyldes i følge Sundhedsstyrelsen, at en stor del af personalet er vaccineret, så risikoen for et overbelastet sundhedsvæsen er blevet mindre. Desuden er strategien nu og fremover at vaccinere dem, der er i størst risiko for et alvorligt forløb, fortæller styrelsen.

Gruppe fire i vaccinekøen

Ifølge Sundhedsstyrelsen består målgruppe 4 af 431.276 personer.

I gruppen er cirka 100.000 personer er færdigvaccineret, og 150.000 personer har fået et stik. Hvis det er med AstraZeneca, bliver de tilbudt andet stik med Moderna eller Pfizer/BioNTech cirka 12 uger efter første vacccination.

Resten af gruppen skal vurderes igen. Og det er ikke alle, der fik en invitation i første omgang, der lever op til de skærpede restriktioner (som du kan læse den fulde beskrivelse af her): 

- Der kan være personer, som aktuelt står som afventende i målgruppe 4, men som reelt ikke opfylder kriterierne for målgruppe 4 og derfor heller ikke bliver visiteret til vaccination i målgruppe 4. Disse personer vil derfor med stor sandsynlighed først blive visiteret til vaccination og vaccineret som del af målgruppe 7-10 qua deres alder frem for deres tilknytning til sundheds-, ældre- og socialsektoren, skriver Sundhedsstyrelsen. 

- Alder er det væsentligste kriterium i forhold til risikoen for et alvorligt sygdomsforløb og derfor den altovervejende faktor for vaccinationsudrulningen i den nuværende fase af epidemien, oplyser Sundhedsstyrelsen til TV 2.

Derfor skal de 100.000 personer som udgangspunkt inviteres efter aldersgrupper eller revisiteres til fremskyndet vaccination i målgruppe 4 i henhold til de nuværende kriterier, skriver Sundhedsstyrelsen i et brev om de ændrede kriterier.

Det frygtede, der skete

Blandt de 100.000 er mange SOSU-ansatte – både på landets plejehjem og hjemmehjælpere.

Ifølge Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, har den nye vaccinationsrækkefølge skabt en "udbredt skuffelse" blandt hans medlemmer.

- Det, som de havde frygtet, er sket: De er endt langt nede i køen, siger han.

De smallere kriterier rammer ned i en følelse, som længe har rumsteret blandt hans medlemmer, lyder det fra Torben Klitmøller Hollmann.

- Det er følelsen af igen at blive nedprioriteret. De bliver jo vaccineret, men det bliver senere, målstregen har rykket sig – og de er udkørte, fordi de har knoklet i et år allerede, siger han.

I yderste konsekvens frygter Torben Klitmøller Hollmann, at de senere vaccinationer kan få flere konsekvenser.

- Hvis vi bliver ramt af en tredje bølge eller smitteudbrud på plejehjemmene, vil det her få en pris. Både i form af sygemeldinger og i menneskeliv, siger han.

En forlænget tilværelse i boblen

Sundhedsstyrelsen siger til TV 2, at personalet i målgruppe 4 stadig spiller en "afgørende rolle" i håndteringen af coronapandemien.

Derfor er der stadig mulighed for, at arbejdsgiveren vurderer, at nogle sundhedsansatte skal visiteres til vaccination, hvis de er særligt udsatte.

Men det regner Anitha Søe Andersen ikke med, at hun bliver.

Og det påvirker hende på flere måder. Først er der frygten for at blive smittet.

- Hvis jeg bliver smittet, kan jeg tage det med til borgeren. Derfor er jeg nødt til at holde mig – og resten af min familie – i en ret lille boble, og det er hårdt, siger Anitha Søe Andersen, der er mor til to døtre på 11 og 13 år.

Men hun sidder også med en følelse af, at hendes arbejde ikke bliver vægtet lige så højt, som det burde. Og at det er ulogisk, at den invitation, som hun modtog i februar, ikke længere gælder.

- Det meste frontpersonale er vaccineret, men jeg er ikke. I februar var jeg en del af dem, der skulle vaccineres, men nu er jeg åbenbart ikke frontpersonale længere. Der kan jeg godt føle mig overset, siger hun.

Du kan selv se, hvor du selv ligger i vaccinationskalenderen her.