Samfund

Dansk asylaftale med Rwanda vækker bekymring hos FN

Flere organisationer udtrykker bekymring for Danmarks planer om et samarbejde med Rwanda på asylområdet, men Socialdemokratiet afviser kritikken.

Rwanda er ikke et rigt land. Men Rwandas folk er rige i hjertet.

Sådan lød det fra landets præsident Paul Kagame, da han i 2019 skulle forklare sin beslutning om at lukke op for flygtninge, der var fanget i krigshærgede lande som Libyen.

- De ville gerne til Europa, men de blev fanget i Libyen. Mange er i risiko for at dø. Vi kan give dem mulighed for at vælge et alternativ til at blive fanget i en flygtningelejr, sagde præsidenten.

Nu har Danmark så indgået en aftale med Rwanda på asyl- og migrationsområdet. Der er stadig mange ukendte faktorer i aftalen, men regeringen har længe talt om at etablere et dansk modtagecenter for asylansøgere uden for Europa.

Spørger man FN's flygtningeorganisation, UNHCR, ser de umiddelbart positivt på muligheden for, at Danmark vil give økonomisk støtte til Rwanda.

- Det er et land, der har gjort utroligt meget for at forbedre deres asylsystem. I dette arbejde er støtte fra Danmark og andre lande til at opbygge et bedre system meget velkomment, siger UNHCR's talsperson, Elise Villechalene, til TV 2.

Men samtidig bekymrer aftalen UNHCR.

Det er stadig ganske nyt, at Rwanda vil åbne for flygtninge, og UNHCR er med til at opbygge et asylsystem, der kan klare presset fra de tusindvis af mennesker på flugt, der tager mod præsident Kagames tilbud. Derfor vækker tanken om mulige asylcentre i Rwanda for flygtninge til Danmark bekymring hos UNCHR.

- Hvis vi kigger på, hvor mange mennesker Rwanda allerede har taget mod, og det faktum at deres asylsystem stadig er under opbygning, så virker det modstridende at både hjælpe med at bygge systemet op og samtidig øge flygtningebyrden, lyder det.

Danmark undergraver samarbejde

Det er ikke kun et spørgsmål om at pleje nationens egne interesser, danske politikere bør holde in mente, når de begynder at gå enegang. Det mener Mellemfolkeligt Samvirke.

Generaldirektør i organisationen Tim Whyte siger, at Danmark undergraver det internationale flygtningesamarbejde med deres planer i Rwanda.

- FN har jo indtrængende bedt Danmark om at lade være med det her. Det bør vi lytte til. Hele flygtningesamarbejdet bygger på, at alle lande samarbejder og tager noget ansvar på sig.

Men der er ikke hold i kritikken, fordi det nuværende asylsystem slet ikke fungerer. Det mener regeringen, der siger, at deres plan vil kunne sørge for, at man kan hjælpe mange flere mennesker end i dag.

- Vi hjælper i dag et lille antal relativt velstillede flygtninge her i Danmark i stedet for at hjælpe et stort antal mennesker i verden, siger Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund.

Ifølge ham kan planen om at lade lande i nærområdet håndtere flygtninge sørge for, at langt flere får den hjælp, de har brug for – og så er det godt for Danmark, hvis man altså bestræber sig efter at få flere flygtninge.

- Af dem, der kommer til Danmark og søger asyl, har over halvdelen slet ikke et asylgrundlag. Men det kan være, at de kommer til at smide deres papirer væk, og det kan tage utrolig lang tid at finde ud af, hvem de er. Så skal vi betale kost og logi og alt muligt, siger Rasmus Stoklund.

Støtte fra rige lande er vigtigt

For UNHCR er der ingen tvivl om, at det er godt nyt, at et land som Rwanda, der selv har både økonomiske og politiske problemer, vil give plads til mennesker på flugt.

Men for at det skal lykkes, er hjælp fra de rige lande afgørende, mener Elise Villechalene, som siger, at hun håber, at lande som Danmark vil støtte Rwanda uden at bede landet om at tage mod flygtninge for dem.

Mellemfolkeligt Samvirke er gennem sin søsterorganisation ActionAid selv på jorden i Rwanda, og Tim Whyte vil gerne understrege over for regeringen, at Danmark melder sig ud af et stort internationalt samarbejde, hvis de eventuelle asylcentre i det afrikanske land bliver til virkelighed.

- Når alle de folk, der arbejder med systemet, siger til Danmark, "lad nu være med at gøre det her, det løser ikke problemet," så bør man lytte, siger Tim Whyte.

Men igen afviser Rasmus Stoklund kritikken. Ifølge ham kan planen være med til at redde liv.

- I stedet for at folk sætter sig i en faldefærdig tømmerflåde, risikerer livet på Middelhavet for at komme til Danmark, og betaler en menneskesmugler i dyre domme for det, så hjælper vi dem der, hvor de er.