Dagens overblik: Blå partier vil ændre regler for coronapas - skal være som et kørekort

16x9
Virksomhedsejere skal ikke længere kontrollere dit coronapas. Det mener flere blå partier. Foto: Ritzau Scanpix

Danmark åbner op. Vaccineproducenters patenter skal ophæves. FN er splittede om dansk modtagecenter i Rwanda, og så skal OL-atleterne vaccineres.

Kravet om fremvisning af coronapas kan spænde ben for, at nogle idrætsforeninger kan genåbne, og det ærgrer Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), der torsdag har modtaget retningslinjerne fra Kulturministeriet.

Vi starter dog med de ting, der er ĂĄbnet i stedet.

Velkommen til dagens overblik.

Genåbningen fortsætter

Fitnesscentrene er igen ĂĄbne. Arkivfoto.
Fitnesscentrene er igen ĂĄbne. Arkivfoto. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Torsdag rykkede Danmark et skridt nærmere normaltilstand, efter blandt andet skolerne igen kunne byde alle elever velkommen, og det blev muligt at se en film i biografen. Samtidigt kunne de fitnessglade danskere igen komme indenfor.

Her kan du få det fulde overblik over, hvilke ændringer der trådte i kraft.

Det daglige antal nye smittede var torsdag 1012. Det er det højeste antal siden 14. januar. Positivprocenten ligger på 0.54.

Vil ophæve patenter

Produktion af Pfizer/BioNTechs vaccine i Tyskland. Arkivfoto.
Produktion af Pfizer/BioNTechs vaccine i Tyskland. Arkivfoto. Foto: Christian Charisius / Ritzau Scanpix

En gruppe af udviklingslande ledet af Indien og Sydafrika har skubbet på for at få ændret reglerne og få ophævet patentbeskyttelse af coronavacciner. Og nu støtter USA også op om planen.

Reglerne, som de er nu, forhindrer udviklingslande i selv at producere vaccinerne, og landene bag aftalen håber, at en ophævelse kan skabe et reelt gennembrud i produktionen globalt.

Den amerikanske repræsentant understreger, at de er for beskyttelsen af intellektuelle rettigheder. Men at de rettigheder bør frafalde under pandemien.

Coronapas som kørekort

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

I et fælles brev til regeringen foreslår partilederne for Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, at måden, coronapasset fungerer på, skal ændres.

Som med et kørekort skal det være indehaverens ansvar at kunne fremvise et gyldigt coronapas og ikke som nu, hvor det fungerer som en adgangsbillet, der skal kontrolleres hver gang.

Partierne vil samtidig have en plan for en trinvis udfasning af kravet om coronapas.

Asylaftale vækker bekymring

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i Rwanda.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i Rwanda. Foto: Rwanda Ministry of Foreign Affairs & International Cooperation

FN's flygtningeorganisation, UNHCR, er splittede, når det kommer til de danske planer om at oprette et dansk modtagecenter for asylansøgere Rwanda.

På den ene side er de positive overfor, at Danmark er klar til støtte andre landes arbejde med at opbygge et bedre asylsystem, men på den anden side er de bekymrede for, at tiltaget vil øge flygtningebyrden i landet betragteligt.

Flere andre organisationer har ligeledes udtrykt en bekymring for planerne, heriblandt Mellemfolkeligt Samvirke. Men Socialdemokratiet afviser kritikken.

OL-atleter skal vaccineres

Sara Slott Petersen vandt sølv ved det seneste sommer-OL og har kvalificeret sig igen. Arkivfoto.
Sara Slott Petersen vandt sølv ved det seneste sommer-OL og har kvalificeret sig igen. Arkivfoto. Foto: Jewel Samad / Scanpix Denmark

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har indgået en aftale med Pfizer/BioNTech, som er klar til at donere vacciner til OL-deltagere.

Nu er det op til de nationale olympiske komitéer at samarbejde med de lokale regeringer om at føre aftalen ud i livet. Herhjemme er det Danmarks Idrætsforbund.

Den danske regering har dog indtil videre afvist, at danske atleter kan springe vaccinekøen over, men den danske OL-chef har alligevel en klar forventning om, at det kommer til at ske.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor streaminggiganten Netflix annoncerede, at den første dansksprogede film får premiere på platformen i 2022. Der er tale om filmen 'Kærlighed for voksne' med Dar Salim og Sonja Richter i hovedrollerne. Trods følelsen af valentinsdag, som titlen giver, så skulle der være tale om en film i thriller-genren.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.