Coronavirus

Nabo til minkgrav vil ikke holde barnedåb i haven: - Der er en sødlig, ulækker stank

Opgravningerne af mink begynder i næste uge og vil medføre store lugtgener for beboerne i områderne.

Da Palle Skov for fem år siden købte et hus i Kølvrå ved Karup, havde han ikke regnet med, at han knap fem år senere ville få millioner af nye, uvelkomne naboer.

800 meter fra hans hjem ligger en del af de i alt fire millioner døde mink samlet i en massegrav. Resten af de døde mink er nedgravet ved et militærområde nær Nørre Felding ved Holstebro.

I næste uge begynder opgravning og afbrænding af minkene. Det oplyste ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), på et samråd onsdag.

Opgravningerne vil medføre store lugtgener for borgerne i de berørte områder i nogle uger, og derfor er Palle Skov spændt.

- De blev gravet ned i november, og der er ikke ligeså varmt som i maj og juni. Så hvis vi er oppe imod 20-25-30 grader, som en god dansk sommer kan byde på, og så en masse kadavere i fri luft, bliver det "spændende", siger Palle Skov.

Specielt ulækkert

Minkene blev nedgravet i november sidste år, efter de var blevet aflivet som konsekvens af coronasmitte. Egentlig skulle de have været brændt, men da forbrændingsanlæggene ikke kunne følge med, besluttede politikerne, at minkene skulle i massegrave.

Siden blev et politisk flertal bekymret for den effekt på miljøet, minkene kunne have, og derfor blev der truffet en beslutning om, at de skulle graves op igen.

- Det har været specielt. Specielt ulækkert, vil jeg sige, fortæller Palle Skov om den periode, hvor de døde mink har været hans nabo.

Han beskriver lugten af de døde mink som "en gammeldags DAKA-station, hvor svinene har ligget på rad og række, og solen har stået på" (DAKA er et selskab, der historisk har taget sig af destruktionen af døde dyr).

- Det er en skarp lugt, men også en sødlig, ulækker stank.

Kan ikke byde folk at sidde i stanken

Ifølge Rasmus Prehn kommer det til at tage cirka to måneder at bortskaffe de fire millioner mink - en måned i Kølvrå og en måned i Nørre Felding.

For at kunne tage hensyn til borgere som Palle Skov, der bor tæt på gravene, er der blevet afsat markant flere penge end de 72,2 millioner kroner, som opgaven skønnes at koste.

Palle Skov er spændt på, hvor længe han vil være generet af lugten, for 29. maj - altså to uger efter at opgravningerne er gået i gang - skal han holde barnedåb i haven.

- Er de begyndt at grave dem op på det tidspunkt, er vi nok tvunget til at finde et andet sted. For man kan ikke byde folk, at de skal sidde i den stank, siger han.