Coronavirus

Hjemmetest får grønt lys – kan blive solgt i Danmark

Siemens Healthineers har fået CE-mærket en hjemmetest, som nu kan blive sat til salg på det danske marked.

En hjemmetest for coronavirus er kommet et stort skridt nærmere i Danmark.

Den tyske virksomhed Siemens Healthineers har fået CE-mærket en hjemmetest for coronavirus i EU.

Der er tale om en lyntest, som nu er godkendt til at blive anvendt af personer over 12 år i hjemmet. Det oplyser Siemens Healthineers i en pressemeddelelse.

Der er tale om en test, hvor man skal tage en prøve gennem næsen, og hvor svaret er klart i løbet af 15 minutter.

Hos Siemens Healthineers fortæller landechef Mette Bruhn, at man planlægger at sælge hjemmetesten til apoteker, supermarkeder og distributører.

Det vil altså ikke være muligt at købe testen som privatperson direkte hos Siemens Healthineers.

På hylderne i slutningen af maj

Danmark er blandt de lande i verden, hvor der er lettest adgang til test, og Mette Bruhn ser hjemmetesten som et ekstra lag på testindsatsen.

- Vi ser testen som et supplement og en yderligere hjælp til at kunne genåbne samfundet.

- Vi forventer, at den kan være relevant for virksomheder, som vil holde flere fysiske møder.

- Det kan også være større arrangementer som familiefester, bryllupper eller konfirmationer, hvor man så kan bede gæsterne tage en test, inden man går til bordet, siger Mette Bruhn.

Inden testene vil kunne blive solgt i Danmark, skal emballage og mærkning tilpasses den nye CE-mærkning, og Mette Bruhn forventer, at hjemmetestene vil kunne være på hylderne i slutningen af maj.

I Danmark har hjemmetest hidtil ikke været en del af teststrategien mod coronavirus, og det skyldes blandt andet, at der ikke har været nogen test, der har været CE-mærket til brug derhjemme.

Der bliver dog anvendt selvtest på blandt andet skoler i Danmark, men her er der en poder til stede, som holder øje med, at testen bliver taget korrekt.

Ikke muligt at købe direkte hos Siemens Healthineers

I øjeblikket er en negativ coronatest en adgangsbillet til mange ting i samfundet via coronapasset, men her vil det kræve en ændring af reglerne, hvis en hjemmetest skal kunne bruges i den sammenhæng.

I andre dele af verden er hjemmetest en del af myndighedernes strategi for at holde smitten nede.

I Tyskland har det i flere måneder været muligt at købe hjemmetest i supermarkeder som Aldi og Lidl, mens man i Storbritannien kan bestille hjemmetest hos sundhedsmyndighederne.

Hos Lidl oplyser kommunikationschef Morten Vestberg, at man er åben for at se på mulighederne for hjemmetest.

Men for at ville sælge dem i butikkerne vil det kræve, at de danske sundhedsmyndigheder vælger at bakke op om hjemmetest som et led i den danske teststrategi.