Danmark har skrottet vacciner for 300 millioner kroner, men hvad skal der ske med dem?
De danske sundhedsmyndigheder valgte i denne uge, at vaccinen fra Johnson & Johnson ikke skal være en del af det danske vaccinationsprogram.
Det står endnu hen i det uvisse, hvad der skal ske med de 5,7 millioner doser, som regeringen har indgået en bindende aftale omkring med den amerikanske producent Johnson & Johnson.
Vaccinen blev mandag 3. maj fjernet fra ligningen i den danske vaccinationsplan på grund af bivirkninger i form af sjældne blodpropper.
Da vaccinedoserne fra Johnson & Johnson koster i omegnen af 50 kroner stykket, betyder det, at Danmark har købt vacciner for næsten 300 millioner kroner af det amerikanske medicinalfirma.
Sundhedsministeriet oplyser til TV 2, at regeringen er i gang med at se på, hvad der nu skal ske med de mange vaccinedoser.
Der bliver arbejdet på flere muligheder for Johnson & Johnson-vaccinen, som blandt andet omhandler disse tre muligheder:
- Donation
- Bytte
- Udlån
TV 2 har talt med tre af landets fremmeste sundhedsøkonomer og forholdt dem de tre konkrete scenarier.
Af disse ser eksperterne kun én mulighed for Johnson & Johnson-vaccinens fremtid – nemlig donation.
Samtidig kommer de med to alternative løsningsforslag til fremtidsudsigterne for de mange millioner vaccinedoser fra Johnson & Johnson.
1. Donation – mulig løsning
Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.
Han mener, at donation af Johnson & Johnson-vaccinen kan være en mulighed, men at det skal ske til lande, der ikke har udsigt til at få leveret tilstrækkeligt med vaccinedoser.
Den vurdering er Jakob Kjellberg enig i.
Det vil ifølge professoren fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) være en fornuftig løsning at donere de danske vaccinedoser fra Johnson & Johnson til en række udviklingslande, hvor det vil tage lang tid at skabe en høj grad af vaccinationsdækning.
- Det vil skabe en form for verdenssolidaritet, siger Jakob Kjellberg.
Samtidig har Danmark selv en interesse i at hjælpe udviklingslandene i kampen mod, at coronavirussen ikke udvikler sig.
- Mutationer opstår typisk i udviklingslandene. Derfor giver det god mening, at Danmark yder hjælp i form af vaccinedonationer, for coronamutationer tager ikke højde for nogen landegrænser, forklarer Jakob Kjellberg.
Endelig vil Johnson & Johnson-vaccinen i Kjellbergs optik være god at give til udviklingslande, da den ikke kræver opbevaring ved meget lave temperaturer og kun kræver ét stik.
Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard mener også, at Danmark kan have interesse i at donere sine vaccinedoser til eksempelvis et land som Indien.
Men han synes samtidig, at politikerne skal tænke sig rigtig godt om. For det er ikke sikkert, at det er en favorabel beslutning.
- Det kan klinge en anelse hult, hvis vi sender en vaccine videre, som vi ikke selv ønsker at bruge, siger han.
2. Bytte – ikke muligt
Alle tre sundhedseksperter er enige om, at det er urealistisk at forsøge at bytte de danske vaccinedoser fra Johnson & Johnson med et andet land.
Jakob Kjellberg mener, at det vil være umuligt at stå på mål for en sådan beslutning for de politikere, som i givet fald skulle aflevere en vaccine fra enten Pfizer/BioNTech eller Moderna.
- Hvorfor skulle man vælge at sende bedre vacciner til et forkælet land som Danmark og selv modtage nogle dårligere? spørger professoren.
3. Udlån – ikke muligt
Udlån af de danske Johnson & Johnson-vaccinedoser virker urealistisk, mener sundhedsøkonomerne.
- Et udlån kræver, at vi i Danmark får en vaccine tilbage, som enten skal være fra Pfizer/BioNTech eller Moderna. De vacciner er ikke i overskud i nogen lande, siger Kjeld Møller Pedersen.
Jes Søgaard og Jakob Kjellberg er begge meget tvivlende over for et udlån.
Sidstnævnte mener, at det i bedste fald kan dække over en "betinget donation", men stiller sig undrende over for muligheden.
- Hvad mener man egentlig fra dansk side med et udlån? Vi ønsker jo i bund og grund ikke vaccinen fra Johnson & Johnson tilbage, siger Jakob Kjellberg.
4. Salg – måske
En mulig løsning, som ikke umiddelbart fremgår af regeringens hensigter, kan være at sælge de skrottede vaccinedoser.
Men denne mulighed splitter eksperterne.
Kjeld Møller Pedersen kan se scenariet for sig, da Johnson & Johnson-vaccinen har stor værdi for mange lande, der gerne vil aftage Danmarks overskydende leverancer.
Men denne løsning er næppe realistisk for Danmark, mener Jakob Kjellberg.
Han påpeger, at alle EU-lande løbende får deres vaccinedoser, og at EU-landene efter planen er færdige med at vaccinere deres befolkninger hen over sommeren.
Derfor vil det i givet fald primært være udviklingslande, der kan melde sig som interesserede købere på det tidspunkt, hvor vi er parat til endeligt at afstå muligheden for selv at tage vaccinen i brug.
- Hvis Danmark sælger vores vacciner i masseskala til udviklingslande, så vil det være til en markant lavere pris, end hvad vi har givet for vaccinen. Det vil både være småligt og uanstændigt ikke at donere de overskydende vacciner, mener Jakob Kjellberg.
5. Vente med indkøb – måske
En helt femte løsning på problematikken omkring de droppede Johnson & Johnson-vacciner herhjemme kan ifølge Jes Søgaard være at gemme de indkøbte vacciner og afvente situationen.
Han mener, at det vil være en fornuftig mulighed, at Danmark opretholder sine købsoptioner, men i praksis venter med at realisere indkøbene.
Ifølge professoren vil det være det bedste valg, da situationen omkring coronavirus kan ændre sig herhjemme.
Det skyldes ikke mindst, at der løbende kommer ny data omkring risikoen ved brug af Johnson & Johnson-vaccinen.
- Bivirkningerne af vaccinen kan vise sig ikke at være lige så farlige, som vi tror. Samtidig kan der på sigt opstå et behov, hvor vi får brug for vaccinerne her i Danmark, siger Jes Søgaard.