Coronavirus

Roskilde Festival må have 2000 deltagere, fremgår det af ny plan

Det er en sorgens dag, lyder det for interesseorganisation for de danske spillesteder og festivaler. Flere aflyser nu.

Medmindre Roskilde Festival bliver afviklet med op mod 2000 deltagere i stedet for de normale cirka 130.000 bliver det ifølge de nuværende regler ikke muligt at afholde festivalen i år.

Det samme gør sig gældende for Smukfest i Skanderborg, der dog har mulighed for op til 5000 deltagere - mod de normale over 30.000 gæster - fordi den bliver afviklet efter 1. august.

Der skal nok komme til at ske noget til sommer, men det bliver meget, meget begrænset

Esben Marcher, Dansk Live

Det fremgår af den aftaletekst, som Folketingets partier natten til tirsdag er blevet enige om i forbindelse med en yderligere genåbning af Danmark.

Fra Dansk Live, der er interesseorganisation for de danske spillesteder og festivaler, lyder det, at tirsdag er sorgens dag.

- Vi havde håbet på, at de mindre festivaler ville kunne blive gennemført. Det ser meget, meget sort ud, siger Esben Marcher til TV 2.

Han fremhæver, at især sektionerne, som festivalerne og koncertarrangører skal inddele området i, er meget omkostningstung.

Fra Peter Maarsbjerg, formand for Musik i Lejet i Tisvilde, kalder den nye plan for en mavepuster. Festivalen holdt mandag aften bestyrelsesmøde, hvor der blev arbejdet ud fra en plan a og b.

- Det er nogle restriktioner, som gør, at vi ikke kan lavet noget. Det er min konklusion lige nu. Musikfestivalen, som vi kender den, kan ikke gennemføres, så det er en reel aflysning, siger han.

Loftet kan hæves til 10.000

Af aftaleteksten fremgår to fase, når det gælder punktet "ordning for udendørs arrangementer for stående og i bevægelse. Altså festivaler, større koncerter og sportsarrangementer. Fase 1 løber fra 21. maj til 31. juli, mens fase 2 løber fra 1. august.

I den første periode skal deltagere inddeles i sektioner med maksimalt 200 mennesker. Efter 1. august kan sektionerne få en størrelse på 500 tilskuere.

Loftet for det samlede antal deltagere til arrangementerne kan ifølge teksten hæves til 10.000 deltagere, når det "vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt".

Ved udendørs arrangementer for et stående publikum gælder i øvrigt et krav om coronapas. Derudover gælder en række andre krav om blandt andet sundhedsplaner og afstand.

Store festivaler har efterlyst klarhed

Roskilde Festival står til at begynde 26. juni, og Smukfest i Skanderborg står til at begynde 4. august. Begge aktører har i lang tid efterlyst klarhed om reglerne.

Planen for arrangementer "tager udgangspunkt i de ordninger, der er anbefalet af Ekspertgruppen om afholdelse af større forsamlinger og arrangementer", står der i aftaleteksten.

Ekspertgruppen består blandt andet af sundhedsfaglige eksperter, repræsentanter fra myndigheder og kulturliv. Den leverede sine anbefalinger for over to uger siden.

Dengang sagde Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, sagde, at hun havde "meget svært ved" at se Roskilde Festival blive til noget.

I slutningen af april lød det fra Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest, at det på det tidspunkt fortsat var planen at afholde festivalen i Skanderborg. Hans håb på det tidspunkt var, at smittetrykket i samfundet til den tid er så lavt, at alle restriktioner vil være ophævet, sagde han til TV 2 ØSTJYLLAND.

Tirsdag morgen meldte Thy Rock som de første ud, at festivalen er aflyst. Også årets Jelling Festival bliver heller ikke afholdt i 2021, siger festivalleder Lars Mortensen til TV SYD.