Coronavirus

Genåbningsforhandlinger fortsætter ud i natten - det lysner for børn og idræt

Til gengæld ser det sort ud for restaurantionsbranchens ønske om at droppe 30-minuttersreglen, vurderer analytiker.

Folketingets partier er ved midnat fortsat i gang med forhandlingerne om næste fase af genåbningen efter over syv timer ved forhandlingsbordet.

De enkelte partiledere har fået et aftaleudkast sendt rundt ud på aftenen. Udkastet indeholder de ting, der allerede er vedtaget. For eksempel at forsamlingsforbud hæves fra 10 til 25, og at biografer får lov at åbne fra 6. maj.

Men forhandlingerne stopper ikke der, fortæller TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren, der følger med uden for forhandlingslokalet på Christiansborg.

Ifølge ham er knasten i forhandlingerne partiernes forskellige ønsker til en yderligere genåbning.

Børnene skal tilbage

Ét ønske går dog igen. Mere hverdag til børnene.

- Børnene skal tilbage i skolen. Det går heldigvis godt med smitten, og det er afgørende. At få børnene tilbage i skole er førsteprioritet for os, sagde politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen, før hun gik ind til forhandlingerne.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, havde ligeledes børnene i fokus.

- Det vigtigste for os er fortsat at få børnene tilbage i skole fuldt og helt. De skal have deres liv tilbage.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, sagde, at hendes partis fokus er på at lempe restriktioner for børnenes skolegang.

- Dem, der stadig er derhjemme fra 5. – 8.-klasse, skal tilbage i skole, og vi skal sørge for, at børnene får en spændende sommer med sommerlejre og kolonier, sagde hun.

Derfor forudser Jesper Vestergren da også, at skoleeleverne godt være sikre på, at der er nyt til dem, når døren til forhandlingslokalet går op.

- Regeringen har læst skriften på væggen, fordi der er bredt flertal for normalisering af skoler. Der vil komme en aftale, og det er også i tråd med sundhedsmyndighedernes beregninger, siger han.

Aftale på de andre områder

Anderledes kompliceret forholder det sig måske med dele af idrætslivet, men her blæser der også velvillige vinde.

- Jeg tror også, vi kommer til at en politisk aftale med idræt og fitness. Folkesundheden står højt på manges liste, men så er bægeret ved at være fuldt, siger Jesper Vestergren.

Han forventer derfor ikke, at den kritiserede 30 minutters-regel for bordbestilling i restaurationsbranchen vil blive ophævet.

- Regeringen vil gerne træde varsomt på speederen og undgå en tredje bølge. Hvad restauranterne og værtshuse angår, handler det om at dæmpe aktiviteten, siger han.

Både De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti har ellers fokus på at få fjernet flere regler i forhandlingerne - heriblandt reglen om bordbestilling 30 minutter før ankomst til en restaurant.

- Og så skal vi også have lagt en plan for festivaler og spejderlejre. Vi har lavet en plan for forsamlingsforbuddet, men vi skal også have lagt en plan for, hvornår de her større arrangementer kan finde sted, sagde Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl før forhandlingerne.