Samfund

Danmark var bedst, men nu sakker vi bagud på ét område i vaccineudrulningen

Der er to forklaringer på, hvorfor vi ikke længere er bedst – og den ene bør vi overveje at reagere på, mener professor.

Mens Danmark tidligere har haft den europæiske førertrøje på i udrulningen af coronavacciner til befolkningen, så ser det nu lidt anderledes ud.

Nye tal fra Our World Data viser nemlig, at Danmark nu er det land i Norden, som klarer sig dårligst, når det kommer til andelen af påbegyndte vaccinationer. Vi ligger endda under EU-gennemsnittet. På andre parametre har Danmark dog fortsat førertrøjen.

Der er to forklaringer på, at Danmark sakker bagud på andelen af påbegyndte vaccinationer, fortæller lektor i epidemiologisk matematik på Roskilde Universitet Viggo Andreasen til TV 2.

Den ene er, at Sundhedsstyrelsen har vendt tommefingeren nedad for både AstraZenecas og Johnson & Johnsons coronavacciner. Den anden er intervallet mellem første og andet vaccinestik.

For mens flere andre lande, herunder England og Finland, har valgt at forlænge tidsrammen mellem første og andet stik til 12 uger, så holder Danmark sig fortsat til, at der maksimalt skal gå 6 uger mellem de to stik fra vaccineproducenterne Pfizer/BioNTech og Moderna, som lige nu er de eneste to vacciner i brug herhjemme.

Kan komme meget længere

Mellem fire og seks uger er den tidsramme, hvor vaccineproducenterne har dokumentation for, at vaccinen virker. Tidligere har Danmark anbefalet, at der gik fire uger mellem første og andet stik, men det er siden blevet udvidet til seks uger.

- Vi har valgt at følge den konservative og videnskabeligt underbyggede begrundelse, fordi vi ikke vil eksperimentere med en hel befolkning, siger Viggo Andreasen.

Men der er stigende evidens for, at ét stik giver en ret god beskyttelse og fører til, at man ret hurtigt får epidemien under kontrol – også selvom det er i strid med anbefalingen, forklarer Viggo Andreasen.

Ifølge lektoren står det klart, at Danmark ville komme meget længere i vaccineudrulningen, hvis vi forlængede tidsrammen mellem første og andet stik ud over de nuværende seks uger.

Grunden, til at Danmark tøver med at forlænge perioden, er dog, ifølge Viggo Andreasen, at myndighederne forsøger at fastholde størst mulig tillid til vaccinationsprogrammet, og en del af den tillid bygger på, at vi holder os til de officielle anbefalinger.

- Men nu er der så mange lande, hvor mennesker er vaccineret med én dosis, at der måske er evidens for, at det er en god strategi at forlænge perioden fra første til andet stik, siger professoren, som mener, at de danske myndigheder bør genoverveje muligheden.

Flere parametre

Samtidig påpeger Viggo Andreasen, at Danmark ikke ligger i bunden på alle parametre. For hvis vi kigger på antallet i befolkningen, som er fuldt vaccineret, ligger Danmark i top.

Og ser vi på det fulde antal vaccinedoser givet i befolkningen, ligger Danmark også øverst kun overgået af Island.

- Vi er stadig dem, der har givet flest stik i befolkningen. Og vi skal huske, at vi generelt har været meget hurtige til at få vaccinerne ud i armene på folk. Vi har hele tiden ligget 1 procent eller 2 foran de andre lande. Så sløve er vi heller ikke, siger han.

Derfor tager han det heller ikke så tungt, at vores lille land nu er blevet indhentet af blandt andet Sundhedsstyrelsens beslutning om at droppe AstraZenecas og Johnson & Johnsons vacciner.

For ifølge Viggo Andreasen skal udviklingen også ses i lyset af, at vi står i lidt af en luksussituation, fordi Danmark har meget lidt i smitte i forhold til mange andre lande.

På den anden side har vi måske slet ikke været så gode endda, påpeger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.

- Vi har aldrig været best in class. Min nevø og niece på 20 og 22 år i USA er begge vaccineret. Og jeg er først selv lige blevet indkaldt, lyder det fra professoren.