Samfund

Caitlyn Jenner skaber debat - skal transkvinder konkurrere mod mænd eller kvinder?

Emnet er varmt i USA, og ifølge Dansk Idrætsforbund rammer Caitlyn Jenners kommentar også en dansk problemstilling.

Skal det diskvalificere dig at konkurrere mod kvinder i sportens verden, hvis du er født som mand?

Ja, siger Caitlyn Jenner. Selv sprang hun i 2015 ud som transkvinde, efter hun i 65 år havde levet sit liv som Bruce Jenner. Far og stedfar til Kardashian- og Jenner-søstrene. Guldmedaljevinder i mændenes tikamp ved OL i 1976.

Konkurrencen bliver uretfærdig, hvis ”biologiske drenge konkurrerer i pigesport”, sagde hun i weekenden til mediet TMZ. Og at man skal ”beskytte pigesport”. Derfor er hun imod det.

Den Internationale Olympiske Komites retningslinjer for transpersoner i sport

Skifter man køn fra kvinde til mand, kan man deltage uden restriktioner. 

Til gengæld må transkvinder kun stille op i konkurrencer for kvinder, hvis (en smule forsimplet): 

- Atleten sænker sit testosteronniveau til 10 nanomol pr. liter i mindst 12 måneder.

- Atleten erklærer sit køn som kvinde uden mulighed for at ændre det i fire år.

Kilde: Den Internationale Olympiske Komite

Emnet er varmt i USA. I flere amerikanske delstater debatteres det, om det bør være ulovligt for transkønnede piger og kvinder at konkurrere mod andre end det køn, de biologisk er født som.

Og Caitlyn Jenners udmelding rammer også ned i et stort dilemma i Danmark. Sådan lyder det fra den administrerende direktør i Dansk Idrætsforbund (DIF) Morten Mølholm.

Fair og lige konkurrenceevne udfordret

I 2019 nedsatte DIF en arbejdsgruppe, der skal hjælpe forbundet med, hvordan man skal forholde sig til kønsskifte inden for sportens verden. Resultaterne lader endnu vente på sig – både grundet corona og emnets kompleksitet.

Morten Mølholm kalder spørgsmålet om transkønnede for en svær problemstilling.

- På den ene side vil vi gerne være meget inkluderende i dansk idræt og have alle med. På den anden side er konkurrencesport jo bygget omkring principper om fair og lige konkurrenceevne. Og der opstår der en problemstilling med mænd, der skifter køn til kvinder, siger han.

I Danmark dyrker man idræt med det køn, man juridisk er. Har man skiftet køn til en pige eller kvinde, er det altså også her, man sportsligt hører til. Hvad enten det er blandt børn og unge eller på eliteniveau for voksne.

Og er det så fair?

Beskedent data til at bevise fordele

I marts konkluderede et studie fra International Federation og Sports Medicine (IFSM), at der er ”ringe” data på, hvor store fordele transkønnede atleter egentlig har. Organisationen repræsenterer 125.000 læger fordelt i 117 lande.

- Hver sportsgren bør individuelt beslutte, hvordan man retfærdigt finder regler for at lade transkønnede kvinder konkurrere, lød det blandt andet ifølge Reuters.

Thue Kvorning er sportsfysiolog ved Team Danmark og med i en forskningsgruppe på Odense Universitetshospital, der netop undersøger, hvad der rent fysisk sker, når mænd og kvinder skifter køn. Blandt andet kigger de på muskelmasse og muskelstyrke.

Han mener også, at datagrundlaget er beskedent. Men ifølge ham har transkvinder dog fordele, hvis der er tale om sportsgrene, hvor det fysiske er udslagsgivende. Han nævner eksempler som svømning, roning og cykling. Simpelthen fordi mænd har et højere niveau af testosteron.

- Det er det, der gør mænd stærkere, fordi testosteron virker muskelopbyggende. Det er også blandt grundene til, at mænd generelt har et større hjerte, større lunger og mere blod – hvilket også kan have betydning for udholdenheden, siger han.

Og selvom man i forandringen til kvinde tager testosterondæmpende medicin, vil biologiske mænd stadig have en overhånd, mener han.

- Man når aldrig ned på det gennemsnitlige niveau, som kvinder har, siger han og tilføjer, at en mand gennemsnitligt har en større krop, hvilket også kan være en fordel i flere sportsgrene.

Ud fra et fysiologisk synspunkt kalder han Caitlyn Jenners udtalelse for fornuftig.

- Men jeg ved godt, hvilken verden vi lever i, så det er med en tyk streg under det fysiologiske, siger han.

Caitlyn Jenners kommentar er "hyklerisk"

Caitlyn Jenner stiller op som guvernør i Californien. Og efter hun har lagt interviewet på sin Twitter-profil, er det da også væltet ind med reaktioner. Særligt fra personer, der er skuffet over, at den holdning skulle findes hos lige præcis hende.

Hos LGBT+ Danmark vækker kommentaren også forargelse. LGBT+ er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, og sekretariatschef Susanne Branner kalder Caitlyn Jenner ”hyklerisk”. Hun henviser til, at den tidligere atlet siden sit kønsskifte har konkurreret i en golfturnering – for kvinder.

Generelt synes Susanne Branner, at debatten om transpersoner i sport er forskruet.

- Man får det til at lyde, som om der bare vandrer den ene transperson efter den anden ind i eliteidræt og tager medaljer fra kvinder i hobetal. Det er latterligt, ude af proportioner og bidrager kun til yderligere udskamning af transpersoner, siger hun.

Hun anerkender, at der i nogle sportsgrene kan være fysiske fordele ved at være født som mand. Men, påpeger hun: Der er også nogle kvinder, der er større end andre.

- En lav mand bliver nok heller aldrig basketballspiller. Der er forskel på kroppe, men det lovgiver vi os jo heller ikke ud af, siger hun.

Rettidig omhu

Susanne Branner mener, at vi i debatten om transpersoner i sport skal huske at forholde os pragmatiske.

- I breddeidrætten handler det om så få børn. De skal selvfølgelig skal have mulighed for at dyrke idræt som det køn, de har. Og i forhold til elitesport findes der jo slet ikke nogen transkvinder herhjemme.

Afviser man en transkvinde at dyrke sport med det køn, hun identificerer sig som, vil det være en afvisning af, hvem hun er, lyder det fra Susanne Branner.

- Det vil være endnu en bekræftelse af det, man som transperson mærker til daglig. At samfundet har svært ved at acceptere og være inkluderende over for dig.

Ifølge den administrerende direktør i DIF, Morten Mølholm, er det et udtryk for "rettidig omhu", at forbundet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger på området.

- På nuværende tidspunkt kender jeg ikke til nogen sager i Danmark. Men der er ingen tvivl om, at det her er en problemstilling, der vil tage til i de kommende år, siger han og tilføjer, at han har forskellige tilgang til børn og voksne.

- For mig er det vigtigt, at alle børn og unge får lov at dyrke idræt. Jeg vil have større forståelse for udelukkelse i voksenregi, siger han.