Coronavirus

Uenighed om frivillig vaccine - "Havde du en med i dag, var jeg klar til at rulle ærmet op"

Sundhedsstyrelsen valgte mandag at droppe Johnson & Johnson fra vaccineprogrammet, ligesom man gjorde for cirka to uger siden med AstraZeneca.

Et flertal i Folketinget åbnede mandag for, at borgere i Danmark frivilligt kan blive vaccineret med AstraZenecas eller Johnson & Johnsons vaccine, selvom Sundhedsstyrelsen har droppet begge vacciner.

Kasper Trojlsgaard, der er rejsearrangør, er ikke i tvivl om, hvad han ville gøre, hvis han blev tilbudt en af de to vacciner mod covid-19.

- Havde du en med i dag, var jeg klar til at rulle ærmet op og tage en med det samme, siger han til TV 2.

Han ser det dels som en samfundspligt og dels for en mulighed for at komme ud i verden igen og passe sit arbejde som rejsearrangør.

Sundhedsstyrelsen valgte mandag at droppe Johnson & Johnson fra vaccineprogrammet, ligesom styrelsen gjorde for cirka to uger siden med AstraZeneca.

Vurderingen er, at risikoen ved de to vacciner overstiger de fordele, der er forbundet med dem.

Formand for etisk råd kalder det problematisk

Anne-Marie Gerdes, der er overlæge og formand for Det Etiske Råd, mener at det er problematisk, at man tilbyder en vaccine, der er valgt fra af sundhedsmyndighederne.

- Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det er et reelt frivilligt valg. Der er jo en gulerod forbundet med det her coronapas, hvor man får mere frihed, og det er jo noget, som vi alle sammen tørster efter, siger hun.

Sundhedsstyrelsen opdaterede mandag sin vaccinekalender, så unge mellem 25-39 år nu skal vente op til fire uger ekstra, før de kan blive vaccineret. Det kommer til at betyde, at de unge skal vente længere tid på et coronapas.

Nils Strandberg, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, mener, at det er uforsvarligt at give frivillige danskere de to vacciner. Især de yngre årgange.

- Det er i modstrid med al sund logik. Nu står vi tilbage med de yngre, og de får flere bivirkninger af vaccinen, end de ville gøre af covid-infektion. Derfor er det nærmest uetisk at give vaccinen, siger han.

Professor: Danmark er verdens mest forsigtige på vaccine-fronten

Søren Riis Paludan, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet, mener, at det er et udtryk for et "ekstremt forsigtighedsprincip", at Johnson & Johnsons vaccine er dømt ude på baggrund af en risiko for alvorlige bivirkninger i ét tilfælde ud af 500.000 vaccinerede.

- Jeg mener, at man har sat barren for højt nu. Med en risiko på én ud af en halv million synes jeg absolut, at man skulle have rullet vaccinen ud. Den her beslutning cementerer Danmark som verdens mest forsigtige på coronavaccinefronten, kan man vist roligt sige, siger han til TV 2.

Kasper Trojlsgaard er ikke afskrækket af, at Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der er en risiko forbundet med at tage vaccinen.

- Jeg vurderer, at risikoen er så uendeligt lille, så den vil jeg gerne tage, hvis det betyder, at vi kan komme i gang igen og vende tilbage til en normal hverdag.