Coronavirus

Hvorfor kan danskerne drikke øl på baren, men ikke gå i fitnesscentret?

Flere sundhedseksperter kan ikke forklare, hvorfor du kan svede på en bar, men ikke i fitnesscentret. Det er et politisk valg, siger de.

Hvorfor kan man tage på bar, men ikke i fitnesscentret?

Sundhedsfagligt har barer med fulde mennesker højeste alarmstatus, som jeg ser det

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Det undrer man sig over hos brancheforeningen for de danske fitnesscentre, Dansk Fitness & Helse Organisation.

- Vi ved, hvor afgørende træning er for folks sundhed, og hvor mange der falder fra, når de mister deres vante træningsarena, siger direktør Morten Brustad til TV 2.

Han henviser desuden til et nyt studie, der understreger, hvor afgørende ens sundhed er, hvis man bliver smittet med coronavirus.

Der er tale om et omfattende studie fra USA, der viser, at coronasmittede, som praktisk taget ikke dyrker motion, har omtrent dobbelt så høj risiko for at ryge på hospitalet – og i sidste ende dø – i modsætning til smittede, der får pulsen op i sammenlagt mindst to en halv time om ugen.

- Det viser med al tydelighed, at det er forkert at tro, at fitness er en del af problemet. Det er en del af løsningen, og det understreger, hvor vigtigt det er at holde idrætssektoren åben med sundhedsforsvarlige restriktioner, selvom der er smitte i samfundet, siger han.

Derfor ærgrer det ham, at myndighederne i forbindelse med genåbningen af Danmark ikke har vægtet indendørsidrætten – herunder fitness – højere. For eksempel da genåbningen af værtshuse og barer blev fremrykket fra maj til april.

Samfundsøkonomi over sundhed

Lige nu er det uvist, hvornår fitnesscentrene kan åbne. I den politiske aftale om genåbningen er 6. og 21. maj skrevet ind som mulige åbningsdatoer, men det er endnu ikke afklaret.

Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, kan ikke forklare, hvorfor danskerne kan få en fadøl på en bar, men ikke kan få lov at gå i fitnesscentreret.

- Det er et politisk valg og handler mere om samfundsøkonomi end sundhed. Der er for eksempel mange flere jobs i restaurationsbranchen, siger han til TV 2.

Den samme forklaring kommer Allan Randrup Thomsen med. Han er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet og medlem af referencegruppen, som har vejledt regeringen i forbindelse med genåbningen.

- Sundhedsfagligt har barer med fulde mennesker højeste alarmstatus, som jeg ser det. Biografer er nok noget af det mindst risikable - med coronapas, afstand og ventilation - og så er fitnesscentre et sted mellem de to, siger han til TV 2.

Biograferne åbner 6. maj.

Sundhedsekspert savner fitnesscentret

I forhold til fitnesscentre er der ikke mange studier at støtte sig op ad, forklarer de to eksperter.

Statens Serum Institut lavede i november 2020 en undersøgelse, der viste, at risikoen for at blive smittet med covid-19 er større i et fitnesscenter end på en bar.

I rapporten stod der, at der ”var en beskeden, men øget risiko for at få covid-19, hvis man havde været i fitnesscenter”, da der "i fitnesscentre sker fysisk udfoldelse, der kan lede til, at virus spredes i en ekstra stor omkreds omkring smittede".

Det er forkert at tro, at fitness er en del af problemet. Det er en del af løsningen

Morten Brustad, direktør i Dansk Fitness og Helse Organisation

I september 2020 lavede det amerikanske seruminstitut en tilsvarende undersøgelse, som kom frem til det modsatte: at risikoen ved at gå i fitnesscenter var halvt så stor, som den danske rapport konkluderede, og at det var mere risikabelt at tage offentlig transport end at gå i fitnesscenter.

De samme modsatrettede konklusioner ser man ved sammenligning af andre studier. Det forklarer Theis Lange, der er professor i biostatistik ved Københavns Universitet og medlem af referencegruppen.

Derfor har referencegruppen forsøgt at samle data fra første nedlukning, genåbningen og anden nedlukning af Danmark for at se, hvilken vej de peger. Derefter har man foretaget et politisk valg og valgt sportsforeningslivet til.

- Jeg savner selv fitnesscenteret, så jeg er ved at dø, siger Theis Lange til TV 2.

- Men der var plads til så og så meget sport i genåbningen, og der valgte politikerne at give det til børn og unge.

Afgørende møder på Borgen

TV 2 har forsøget at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men uden held.

De danske politikere samles mandag til to møder, som får afgørende betydning for, hvordan de næste uger kommer til at se ud.

Og der er både vacciner, coronapas og skoledage på programmet.

For eksempel gør Danmarks ret stabile smitte- og indlæggelsestal, at der er et politisk pres for at fremrykke genåbningen, så flere ting kan åbne hurtigere, end det ellers var planen – blandt andet fitnesscentre.