Coronavirus

Frivillig vaccination med AstraZeneca er muligt, siger SST

Det kan lade sig gøre at give AstraZeneca - eller andre droppede vacciner - til de danskere, der ønsker det, konkluderer Sundhedsstyrelsen.

Det kan lade sig gøre at lave en model, hvor de danskere, der ønsker det, kan få to stik med AstraZenecas vaccine mod coronavirus.

Det viser et notat fra Sundhedsstyrelsen, som TV 2 er i besiddelse af.

Vaccinen blev 14. april taget ud af det danske vaccinationsprogram, fordi man konstaterede en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige bivirkninger som sjældne blodpropper.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen heller ikke vaccinen, understreges det flere gange i notatet, der er lavet efter et "politisk ønske" om, at man undersøgte mulighederne for at tilbyde vaccinen gennem en separat vaccinationsindsats.

Det er en politisk beslutning, om man vil tilbyde vaccinen. Men det er altså muligt at føre ud i livet, vurderer Sundhedsstyrelsen.

24 timers betænkningstid

Sundhedsstyrelsen har været i kontakt med fire mulige aktører, der ville kunne påtage sig opgaven med at få vaccineret interesserede danskere.

Af dem har en enkelt, Practio, vist interesse for at indgå i samarbejdet, hvis det bliver vedtaget politisk.

Forløbet ville indeholde mere oplysning end et vaccinationsforløb med en af de vacciner, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Blandt andet vil man 24 timer før vaccinationen have konsultation med en læge over video eller telefon for at give samtykke til vaccinationen.

I løbet af den samtale skal det fremgå, at vaccinen ikke bliver anbefalet af SST, og at der er alternativer.

Af notatet fremgår det, at Practio regner med, at en del vil falde fra i løbet af de 24 timers betænkningstid.

Vaccinationerne regner man med vil foregå i 20-30 vaccinationscentre spredt rundt i landet, men placeret omkring de større byer.

Practio har i forvejen vundet udbuddet med massevaccinationen i Region Sjælland og Region Syddanmark.

Tre faldt fra

De andre aktører, som Sundhedsstyrelsen har været i dialog med, er Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) samt Danske Lægers Vaccinationsservice (DLVS).

PLO og DSAM ser det ikke som en "attraktiv lægelig opgave" at vaccinere med AstraZeneca-vaccinen, fordi folk primært ville få den for at få mere frihed fremfor af sundhedsfaglige årsager.

Det skal ses i lyset af, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at særligt én gruppe vil have størst interesse i at få en vaccine, som ikke er en del af massevaccinationsprogrammet. Det er de unge, der ellers skal vente længst på et vaccinetilbud i deres E-boks.

DLVS var "overordnet ikke interesseret i at vaccinere med en vaccine, som ikke er anbefalet af SST" og råder lige nu heller ikke over nok personale til at udføre opgaven, lyder det i notatet.

Ikke reguleret af SST

Hvis modellen skal føres ud i livet, vil Sundhedsstyrelsens rolle være begrænset.

- En vaccinationsindsats med Vaxzevria vil ikke være reguleret af Sundhedsstyrelsen retningslinjer og vil dermed ikke indgå som en del af den organisering, som er etableret i den generelle vaccinationsindsats mod covid-19, skriver styrelsen.

Sundhedsstyrelsen vil dog stå for at sætte de faglige rammer og formulere de skærpede informationskrav, men uden at give anbefalinger om de enkelte vacciner.

Om modellen bliver en realitet for en - eller flere - vacciner mod coronavirus, kan der måske allerede komme klarhed senere mandag, hvor politikerne mødes på Christiansborg for at diskutere vacciner.

Lige nu står 243.500 doser af AstraZeneca-vaccinen på lager, og i denne uge bliver der yderligere leveret 199.000 doser, oplyser Statens Serum Institut.