Coronavirus

Borgmester efter stort smitteudbrud i kommune: - Vi balancerer på kanten

Smitten i Billund Kommune er koncentreret omkring Grindsted, hvor en skole lukkes. Den øverste ledelse i kommunen har søndag siddet i krisemøde.

Billund er nu den kommune i Danmark, hvor coronasmitten er allerstørst.

Det viser søndagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), hvor det såkaldte incidenstal ligger på 278,5. Incidenstallet er et udtryk for antal smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.

Tages der højde for antallet af prøver, lander det testjusterede incidenstal på 189. Dette tal skal op på 250, før en kommune automatisk bliver lukket ned. En værdi på over 150 betragtes ifølge SSI som højt.

Måske har vi en superspreder i kommunen, som vi ikke har opdaget

Ib Kristensen (V), borgmester, Billund Kommune

Billund i bund for to uger siden

Den kedelige førsteplads skaber bekymring - ikke mindst hos Billunds borgmester.

- Situationen er alvorlig. Det er slemt, når vi er oppe i de smittetal, siger Ib Kristensen (V) til TV 2.

Smitteudviklingen har ifølge borgmesteren for alvor taget fart den seneste uge.

Billund Kommune havde for bare to uger siden næsten ingen smittede og lå derfor i bund i opgørelsen blandt landets 98 kommuner.

- Der er andre steder, hvor vi hellere ville ligge nummer ét, understreger Ib Kristensen.

Skole er epicentret

Flere kommuner på den københavnske vestegn har ellers længe på skift indtaget den lidet flatterende førsteplads over områder, hvor smittetrykket er højest.

Men nu er Billund Kommune havnet på den uønskede førsteplads, og det skyldes i særlig grad byen Grindsted, hvor smitten primært er koncentreret.

Ifølge JydskeVestkysten er der nemlig en række sogne i Billund Kommune, hvor der ikke findes nogen smittede overhovedet.

Borgmesteren mener ikke, at der er nogen større begivenheder, der har fået smitten til at eksplodere, men epicentret for smitten skal findes på Lynghedeskolen i Grindsted.

Her er der alene den seneste uge fundet 37 positive smittetilfælde blandt lærere og elever fordelt over flere klassetrin, og derfor er fem hele klasser blevet sendt hjem.

De mange smittetilfælde har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at give Billund Kommune et påbud om at lukke skolen i hele uge 18.

Søndagens tal fra SSI viser, at næsten 40 procent af de smittede den seneste uge skal findes i aldersgruppen 10 til 19 år.

Mulig superspreder i kommunen

Søndag har borgmesteren og den øvrige øverste ledelse i Billund Kommune siddet i krisemøde, hvor den alvorlige smittesituation er blevet drøftet.

- Vi står desværre og balancerer på kanten af, at enten Grindsted Sogn eller hele Billund Kommune kan blive ramt af en automatisk nedlukning, fordi vi kommer over sundhedsmyndighedernes grænse for smittetal, siger Ib Kristensen i en pressemeddelelse.

Derfor bliver borgerne - særligt i Grindsted - i klare vendinger opfordret til at lade sig teste i den kommende tid.

- Smitten breder sig lokalt hurtigt i Grindsted, og vi opfordrer derfor til, at man bruger de mange testmuligheder, vi nu har, oplyser Lene Bruun, der er leder af HR og Sundhedsstaben i Billund Kommune.

Det skyldes ikke mindst den udvikling, der på det seneste er gået meget hurtig i det midtjyske samfund.

- Måske har vi en superspreder i kommunen, som vi ikke har opdaget. Derfor bør alle borgere lade sig teste, siger Ib Kristensen.

Bedre testmuligheder

Ifølge borgmesteren vil indbyggerne i Billund Kommune få endnu bedre muligheder for at lade sig teste i den kommende uge.

Blandt andet vil testkapaciteten bliver større, og smitteopsporingen vil også blive endnu bedre, så krav om isolation og karantæne kan overholdes.

Samtidig lyder opfordringen til borgerne i kommunen, at man bør se så få som muligt i sin sociale omgangskreds, indtil der igen er kommet kontrol over smitten.

Ingen nedlukkede sogne

Aktuelt er der er ingen sogne i Billund Kommune, der er lukket ned på grund af smitteudbruddet.

Men Grindsted Sogn opfylder i øjeblikket ét ud af de tre krav, som er gældende for automatisk nedlukning af sogne og kommuner ved udbrud af covid-19, da sognet har haft 49 nye smittede den seneste uge.

Hvis et sogn opfylder alle de tre nedenstående kriterier, bliver det automatisk lukket ned.

  • Mindst 500 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage
  • Mindst 20 smittetilfælde de seneste syv dage
  • En positivprocent - andelen af positive PCR-prøver - på mindst 2,5 procent de seneste syv dage

Få overblikket over om dit sogn eller kommune er i fare for at blive lukket ned i denne artikel.