Samfund

I dag blev rejsereglerne lempet for de vaccinerede, men ikke uden problemer

Hvis du er færdigvaccineret, slipper du fra 1. maj for krav om test og isolation, når du rejser hjem fra EU-lande.

De lukkede butikker og restauranter, håndspritstanderne og en sparsom ankomst- og afgangstavle er alt sammen med til at understrege, at Skandinaviens største lufthavn er langt fra sin normale tilstand.

- Ved ankomst er det obligatorisk at få foretaget en covid-19-test. Passagerer fra EU/Schengenlande, der er færdigvaccinerede mod covid-19, er undtaget kravet om test.

Det er beskeden fra højtalerne, som lyder på både dansk og engelsk i Københavns Lufthavns Terminal 3 med en klarhed, som havde speakeren haft mundbind på. Og beskeden er ny. Fra i dag lørdag 1. maj er en ny lempelse af rejserestriktionerne nemlig trådt i kraft.

Men dagens lempelse kom ikke 91-årige Inger Bach til gode i dag, selvom hun har fået begge af de to eftertragtede stik. Med en time til afgang stod hun i køen for anden gang for at få lov til at tjekke ind i SAS-afgangen SK 585 til Palma de Mallorca med afgang 14.45.

Tidligere havde hun måtte forlade køen. For personalet bag skranken havde fortalt hende, at en færdig vaccination ikke er adgangsgivende i Spanien. Derfor måtte hun købe sig til en PCR-test i lufthavnen med kort svartid, før hun igen kunne indtage sin plads i køen. Et forløb, der frustrerede sønnen Niels Bach.

- Det er da glædeligt, at reglerne nu er sådan herhjemme. Men vi mangler jo tydeligvis at få på plads, at man også er fritaget i andre lande med bevis på vaccination i hånden, siger Niels Bach, mens hans mor fortsat ventede i køen.

Serviceagent hos SAS Per Gotfredsen fortæller til TV 2, at der med de mange coronaregler vil være længere kø til check-in, og han anbefaler derfor fortsat, at rejsende ankommer til lufthavnen i god tid.

Skal fremvise negativ covid-19-test

Selvom de lyseblå mundbind lørdag stod frem i køen, der viste vejen til Mallorca, gav synet af mennesker med rullekufferter alligevel et lille glimt af normalitet. Men køen bevægede sig langsommere end før coronapandemien. Selv-check-in er afskaffet, fordi passagerer på langt de fleste afgange skal fremvise en negativ covid-19-test.

Foran Terminal 3 brummede dieselmotorer i tomgang fra et dusin taxaer. Chaufførerne var klar til at gribe stormen af passager, der kunne komme væltende ud ad svingdøren, men det gjorde de ikke.

En af dem, der dog landede i lufthavnen, var John Jacobsen. Han arbejder i perioder på et sygehus i Lærdal i Norge som anæstesilæge, når han ikke er på Djursland med sin kone. Derfor kan de nye regler også gøre livet lidt lettere for John Jacobsen, der venter på sit andet vaccinestik.

- Jeg skal tilbage om tre uger. Så er jeg måske færdigvaccineret, næste gang jeg kommer hjem. Og så jeg slipper for at vente en time ved ankomst til Danmark i testkøen for at få endnu en pind i næsen, siger John Jacobsen, der refererer til, at det på nuværende tidspunkt er obligatorisk for alle ankomne at tage en kviktest.

Europa er orange

De nye regler for indrejse til Danmark er en del af den anden fase af lempelser, der skal åbne landets grænser, som det blev vedtaget i genåbningsaftalen 13. april.

Indtil videre gælder den nye lempelse for de færdigvaccinerede kun for rejser fra de gule og orange lande i EU- og Schengenområdet. Udenrigsministeriet har et overblik over, hvilke lande det er. Medrejsende børn under 18 år må også rejse ud og slippe for testkrav og isolation ved hjemkomst. Det gælder også for danskere, der har været smittet inden for de sidste 180 dage.

Orange betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Dermed anbefaler de ikke ferierejser, mens erhvervsrejser eller besøg hos alvorligt syge familiemedlemmer kan være i kategorien nødvendige.

I øjeblikket er Spanien - og dermed Mallorca - orange. Men det forhindrede ikke venindeparret Charlotte og Pernille i at tage turen mod de varmere himmelstrøg, mens de stadig venter på, at det bliver deres tur i vaccinationskøen. Med friske PCR-tests i hånden, udsigt til flere tests ved ankomst i Palma og et udgangsforbud fra 23-06 var de klar til varmen.

- Jeg tænker, det giver mening, at man ikke skal testes, hvis man er vaccineret. Det er jo det, vi går og håber på - at vi også kan rejse uden det samme testcirkus, når først vi er vaccineret, siger Charlotte Hald.

- Vi skal ned på stranden som noget af det første, siger Charlotte Hald, der har en lejlighed på ferieøen. Vaccinationsreglen gælder jo alligevel kun én vej, som det ser ud nu. Så vi er klar til flere tests, når vi kommer derned.

SK 585 til Palma Mallorca lettede 16.20 med en time og tre kvarters forsinkelse. Vejrudsigten for Mallorca kan ses her.