Hvem skal være min mor og far?

Minister klar til at forhandle om nyt udspil om bortadoption ved tvang

Regeringens nye udspil, som lægger op til flere bortadoptioner ved tvang, har mødt kritik fra flere sider.

Regeringen holder fast i et udspil, der lægger op til flere bortadoptioner af børn med tvang, men social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er parat til at forhandle med de andre partier om udspillet. Det siger ministeren til TV 2.

- Jeg er åben for drøftelser af alle de forskellige forslag, partierne kommer til bordet med. Det vigtigste er, at vi i højere grad kan gøre det, der er bedst for børnene. Det er jo udsatte børn, det drejer sig om, siger Astrid Krag.

I flere artikler og i dokumentaren "Hvem skal være min mor og min far?" har TV 2 belyst problematikken om tvangsbortadoptioner.

Kritik fra 19-årig

I en artikel fredag kritiserer 19-årige Nana Behmer blandt andet de regler i det nye udspil, som stadig ikke tillader de bortadopterede børn at få oplyst identiteten på deres biologiske forældre, før de fylder 18 år og selv er voksne.

- Det vil altid ligge dybt i én at vende tilbage til der, hvor man hører til. At finde dem, der ligner mig, har de samme gener og opfører sig på samme måde. Det der med at finde sin identitet, og hvor man hører til henne, siger Nanna Behmer til TV 2.

Nana Behmer blev afgivet frivilligt af sine biologiske forældre.

Hun bliver bakket op af Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår.

- Det er noget alment menneskeligt, at vi gerne vil vide, hvor vi kommer fra. Det er en del af forståelsen af vores egen identitet. I de tilfælde, hvor der er en realistisk chance for at have et forhold til de biologiske forældre, så skal barnet have den viden og de ressourcer, der skal til for at tage kontakt, når barnet selv ønsker det, siger Rasmus Kjeldahl.

Astrid Krag forholder sig ikke overfor TV 2 til den konkrete kritik af udspillet, men siger, at tvangsbortadoptioner sker af hensyn til barnet.

- Dér, hvor det er rigtigst for barnet, skal de have en familie, der ikke er til låns. En familie, hvor de kan slå rod og være resten af livet. Det mener vi, der er flere tilfælde end i dag, hvor det vil være rigtigst, siger Astrid Krag.

Siden 2016 er 76 børn blevet bortadopteret med tvang, viser nyeste tal fra Ankestyrelsen. Før 2015 var der til sammenligning stort set ingen tvangsbortadoptioner.

Stigningen afspejler effekten af to lovændringer, der har gjort det lettere for kommunerne at bortadoptere et barn uden samtykke fra forældrene.

I januar 2021 kom der et nyt udspil fra regeringen med overskriften "Børnene først", hvor socialministeren foreslår flere og tidligere bortadoptioner med tvang.