Samfund

Fredag strømmede gæsterne til genåbnede forlystelsesparker - men coronapasset bekymrer

- Der er ingen tvivl om, at coronapasset kan betyde, at vi får færre gæster, siger direktøren i BonBon-Land.

Fredag har været en god dag for dem, der har savnet karrusel-kvalme, candyfloss og glade børnehvin.

Både Djurs Sommerland, BonBon-Land og Fårup Sommerland har nemlig valgt at åbne portene, og det tyder på, at sæsonåbningen har været forbundet med stor succes. TV 2 har været på besøg i Djurs Sommerland og BonBon-Land.

- Vi har fået fantastisk solskinsvejr i dag og rigtig mange gæster. Også flere end vi havde forventet, siger Lars Fahlmann, der er direktør i sydsjællandske BonBon-Land.

Billeder fra dagens sæsonåbning i BonBon-Land. Video: TV 2 Danmark

Også i Djurs Sommerland er der god stemning. Her havde de håbet på omkring 4-5000 gæster, men ifølge administrerende direktør Henrik Nielsen ser tallet nærmere ud til at ramme 8000.

- Folk har siddet derhjemme og glædet sig til at komme ud og opleve noget. Vi skal løbe ekstra stærkt i dag, siger han.

Coronapasset kan betyde færre gæster

For at få adgang til forlystelsesparkerne er reglerne de samme, som hvis du vil nyde en øl på en bar eller gå på museum.

Du skal altså kunne fremvise et coronapas, der beviser, at du enten er vaccineret, er tidligere smittetet, eller har en coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel. Personer over 12 år skal derudover bære mundbind i forlystelserne.

Kravet om coronapas har fået en blandet modtagelse hos blandt andre restauratører og frisører, der de seneste uger har været en del af genåbningen.

Og i de to forlystelsesparker er der også bekymringer at spore. Fra begge direktørerne lyder det, at man mister de impulsive besøg, fordi det kan virke besværligt først at skulle få styr på testningen.

- Der er ingen tvivl om, at coronapasset kan betyde, at vi får færre gæster. Men vi må se tiden an, siger Lars Fahlmann, der håber, at kravet om coronapas bliver udfaset inden sommerferien.

- Man føler sig mere sikker

Blandt gæsterne virker det dog ikke til, at coronapasset giver de store panderynker. Kristian Kofoed er lærer og gæst i BonBon-Land, og ifølge ham er det kun fornuftigt, at alle parkens gæster fremviser coronapas.

- Man føler sig mere sikker. Så ved man, at alle er blevet testet, og at der er styr på sagerne, siger han.

I Djurs Sommerland er økonomirådgiveren Knud Kirkegaard heller ikke afskrækket af reglerne. Besøget krævede en tur til nabobyen Auning for at blive testet, og det tog omkring en time. Men det gjorde såmænd ingenting.

- Vi har børnebørn på besøg, så det skulle jo bare være nu, siger han.

Håber på sommerpakke og åbne grænser

Sidste år indgik regeringen sammen med en række partier en aftale om den såkaldte sommerpakke for at imødekomme coronapandemiens konsekvenser for store dele af den danske økonomi. Dermed kunne blandt andre museer, spillesteder, teatre og cirkusser sælge billetter til halv pris.

Men forlystelsesparkerne blev forbigået. Henrik Nielsen fra Djurs Sommerland har derfor en bøn til dette års sommerpakke.

Djurs Sommerlands administrerende direktør håber på igen at byde velkommen til udlændinge. Video: TV 2 Danmark

- Vi håber meget at blive en del af den. Ellers bliver det enormt konkurrenceforvridende igen, siger han.

Derudover krydser han fingre for, at grænserne igen bliver åbnet for udenlandske turister.

- Turist-Danmark kommer til at lide voldsomt uden, og det gør vi også. Vi har rigtig mange udlændinge. Nordmænd, tyskere og svenskere, og dem kan vi jo kun kigge efter lige nu, siger han.