Coronavirus

Fem scenarier for Johnson & Johnsons vaccine

En mulighed er, at det kun er en del af danskerne, der får vaccinen tilbudt. En anden er "krysteragtig" ifølge professor.

Lige nu står der knap 40.000 doser af Johnson & Johnson-vaccinen i danske køleskabe, og i løbet af de næste to uger vil endnu 150.000 doser komme ind over grænserne.

Men indtil videre har nul danskere fået vaccinen.

Blandt Johnson & Johnson-vaccinerede amerikanere har en sjældent bivirkning vist sig, og derfor har de danske myndigheder sat vaccinen på pause - selvom USA og EU har vurderet, at dens fordele opvejer dens risici.

Hvad vaccinens danske skæbne bliver, bliver der taget stilling til i løbet af næste uge. Mens vi venter på det, kan du blive klogere på fem mulige udfald:

Scenarie 1: Vi ruller Johnson & Johnson ud til alle

Første scenarie er, at vaccinen bliver rullet fuldt ud. Så vil man fra den ene dag til den anden have en ekstra kandidat i den danske vaccinevifte, og det vil sætte skub i udrulningen - særligt fordi Johnson & Johnson kun kræver et enkelt stik for fuld effekt.

- Så kommer der virkelig gang i vaccinebutikken, siger Søren Riis Paludan, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet.

Der er dog risiko for, at AstraZeneca vil spøge i nogle danskeres baghoved, hvis de får en invitation til et stik med Johnson & Johnson-vaccinen, påpeger Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet.

Det kan skabe en udfordring for de danske myndigheders kommunikation.

- Man kan risikere, at en del vil sige nej, fordi de er utrygge, siger han.

Scenarie 2: Vi ruller Johnson & Johnson ud til nogle grupper

Måske ender det med, at det kun bliver nogle af os, der får tilbudt vaccination med Johnson & Johnson-doser.

For hvis myndighederne ud fra alskens demografisk data kan se, at nogle aldersgrupper, køn eller noget tredje er særligt udsatte, frifinder det nemlig resten.

- Så lægger man et snit, hvor fordele overstiger risikoen ved vaccinen, siger Søren Riis Paludan.

Blandt de 15 amerikanske tilfælde har der været en overvægt af kvinder under 50 år, men det kan ifølge Jan Pravsgaard Christensen også have noget at gøre med, at den er givet til flere yngre kvinder.

Scenarie 3: Vaccinen bliver frivillig

En tredje mulighed er, at Johnson & Johnsons vaccine bliver givet til dem, der vil have den. Den model blev diskuteret i forbindelse med AstraZenecas vaccine, men indtil videre har partierne ikke kunnet finde frem til en endelig løsning.

Men ifølge Søren Riis Paludan skal scenariet også i spil i forbindelse med Johnson & Johnson.

- Den her mulighed bør man bestemt også overveje. Det vil være attraktivt, at vi kan gøre brug af de syv millioner doser, vi har bestilt, når de rapporterede bivirkninger er så sjældne, siger han.

Scenarie 4: Den bliver droppet

Det kan også ende med, at vaccinen bliver strøget fra den danske vaccinationsplan, som det var tilfældet med AstraZeneca.

Den model bliver en realitet, hvis de sjældne blodpropper, der har vist sig på den anden side af Atlanten, vejer for tungt.

Sygdomsbilledet ligner det, man har set hos AstraZeneca-vaccinerede, men hyppigheden er forskellig: Risikoen ved AstraZenecas vaccine ligger omkring én ud af 40.000 vaccinerede, mens det for Johnson & Johnson er omkring ét tilfælde per 500.000 vaccinerede.

- Med andre vacciner, hvor risikoen var så lille, så ville det være good enough for works. Men her er jeg virkelig splittet. Og det er umuligt ikke at se det her upåvirket af AstraZeneca-vaccinen, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Han peger også på, at vi har to alternativer i form af Moderna og Pfizer/BioNTechs vacciner og en god kontrol med epidemien.

- Det kan ende med, at to-tre personer vil dø af bivirkninger, selvom de ikke ville være blevet alvorligt syge af covid-19. Det er den vurdering, myndighederne skal lave, siger han.

Men man skal passe på med at putte Johnson & Johnson i samme kategori som AstraZeneca, mener Søren Riis Paludan. For hyppigheden af de sjældne blodpropper er meget lavere, og så ville den meget hurtigt fremme vaccineudrulningen, fordi den kun kræver ét stik.

- Man skal huske proportionerne i det her. AstraZeneca blev talt op i det røde felt, og det smitter af på Johnson & Johnson nu, siger han.

Scenarie 5: Pausen forlænges

En femte mulighed er, at pausen, der ind til nu har varet to uger, bliver forlænget endnu en gang.

- Myndighederne kan også vurdere, at de skal bruge mere tid. Så lurepasser man lidt og ser, om der dukker mere data op, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Den model er Søren Riis Paludan dog kritisk over for.

- Et eller andet sted er det jo lidt en krystermetode. At vi sidder trygt og venter på, om vi ser, at flere får bivirkninger andre steder i verden, siger han.

Ifølge ham vil en forlænget pause også rejse et etisk spørgsmål:

- Sat på spidsen kan man spørge sig selv: Hvor længe kan man se på uden at tage ansvar? Der - vil jeg mene - kommer et tidspunkt, hvor Danmark må komme ind i kampen og tage sin del af ansvaret for at indsamle erfaringer, siger Søren Riis Paludan.

Spørgsmålet om tid

TV 2 har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen og spurgt, hvad det vil betyde for den danske vaccinationskalender, hvis Johnson & Johnson bliver droppet.

Styrelsen ønsker ikke at kommentere på det, inden de har meldt noget ud om vaccinen. Men tidligere har SST fortalt til Berlingske, at vaccineprogrammet vil blive udskudt tre uger.

De tre uger vil betyde, at alle voksne danskere først er blevet tilbudt en vaccination mod coronavirus i slutningen af august. Jan Pravsgaard mener, at en udsættelse i den størrelsesorden lyder overskuelig.

Særligt fordi man nu har strukket afstanden mellem de to vaccinationer, så flere danskere hurtigere kommer i gang med vaccinationerne.

- Hvis det handlede om månedsvis, så var situationen værre. Men her vil jeg trække ordsproget: "Hastværk er lastværk", for vi skal nok nå i mål, siger Jan Pravsgaard Christensen

Forsinkelsen er ifølge Søren Riis Paludan "til at leve med". Men alligevel vil det ikke være umærkeligt for os, hvis Johnson & Johnson forsvinder ud af vaccineplanerne.

- Det er ikke hvilke som helst tre uger. Det ligger midt i sommerferien, og store dele af verden omkring os vil være åbne igen, siger han.