Samfund

Skuespiller Steen Springborg er død som 67-årig

Steen Springbrog blev i en alder af 20 år ansat på Det Kongelige Teater som skuespiller.

Skuespiller og instruktør Steen Springborg er død. Han blev 67 år.

Det skriver Berlingske. Desuden bekræfter Alexandra Foss, der var gift med skuespilleren frem til 2013 og har tre børn sammen med ham, at han døde fredag, hvor han blev fundet derhjemme. Det fortæller hun til Ekstra Bladet.

Igennem sin lange karriere prøvede han både kræfter med skuespillet og instruktørrollen. I en alder af blot 20 år blev han ansat på Det Kongelige Teater.

Ansættelsen kom, straks efter at Springborg var færdiguddannet fra Aarhus Teaters elevskole.

Her blev aarhusianeren hængende i flere sæsoner og fik sit gennembrud i stykket "Hesteguden", hvor han blandt andet spillede scener uden en trævl på kroppen.

Har spillet 35 roller i film

I 1975 blev han nomineret til en Bodil for sin birolle i "Kun sandheden". Han har blandt andet også spillet med i "Drengene fra Skt. Petri", hvor han spillede skolelærer, og så havde han en mindre rolle i tv-serien "Strisser på Samsø".

I tv-serien "Edderkoppen" spillede han en opportunistisk chefredaktør.

Ifølge filmdatabasen Imdb har han i alt spillet 35 roller på film. Ser man nærmere på listen både fra teater og film har Springborg spillet flere roller med en snert af ondskab.

I en af sine senere roller på teateret spillede han således faderen i Thomas Vinterbergs prisbelønnede "Festen", mens han i 2004 spillede den kyniske patriark Mogens Gregersen i dramaet "Familien Gregersen", der til dels var inspireret af den amerikanske klassiker "The Godfather".

- Det er altid de gode roller, der er forbrydere, ågerkarle og dumme svin. Mit håb er derfor, at folk betragter Mogens Gregersen som et røvhul. Det er i hvert fald det, jeg har bestræbt mig på at agere, sagde Springborg til Fyens Stiftstidende i 2004.

Indstillede karriere efter voldsomt uheld

Mens han altså nåede at spille med i et hav af film og tv-serier, er det teaterscenen, han primært vil blive husket for.

De sidste par år af sin karriere var det de store klassikere på teaterscenen, som havde Springborg på rollelisten. Heriblandt "Les Misérables", "Annie" og "Singing in the Rain".

Han indstillede sin karriere som 63-årig i 2017, efter et voldsomt uheld, da han skulle stå af bybussen i København. Han brækkede anklen, og efter flere måneders genoptræning og erkendelsen af, at førligheden ikke ville blive den samme, gik han på pension.

Springborg efterlader sig sin hustru, Alexandra Foss Springborg, som han havde været gift med siden 1979.

Det er ikke blevet oplyst, hvad Steen Springborgs død skyldtes.