Coronavirus

Professor om danske vaccineproduktion-planer: Beskeden sandsynlighed for, at det lykkes

Ifølge regeringen skal der bygges en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kan producere vacciner til staten.

Danmark skal i løbet af 2022 producere vacciner mod covid-19.

Men spørgsmålet er, om det overhovedet kan lade sig gøre.

- Sandsynlighed, for at projektet lykkes, er beskeden.

Sådan lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

- Det er en god idé at øge produktionen af vacciner. Men om det så er en indlysende god idé, at Danmark skal være blandt de relativt få lande, der producerer vacciner, er en anden side af sagen, siger han.

En indbygget selvmodsigelse

Mette Frederiksen sagde mandag, at der er brug for at få sat produktionen op, og derfor skal der ifølge regeringen bygges en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kan producere vacciner til staten.

Et udbud, der kan vindes af en dansk såvel som udenlandsk virksomhed.

Og i det ligger der en indbygget selvmodsigelse, mener Kjeld Møller Pedersen.

- Hvis man laver et udbud, skal der være noget, der gør det økonomisk attraktivt at producere vacciner i Danmark, fordi det til et dansk marked alene ikke vil være nok til at gøre noget kommercielt rentabelt. Der skal dybdegående undersøgelser til, før man kan gå i gang med det, siger han.

Ikke bare et knips med fingrene

Derfor er Kjeld Møller Pedersen heller ikke sikker på, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Først skal man have fundet den vaccine, der skal produceres. Skal det være Pfizers? Modernas? Så skal patentindehaveren give lov til, at vaccinen må laves i Danmark. Og Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, skal til sidst godkende den.

- Man knipser ikke bare med fingrene og siger, at nu vil vi også producere i Danmark, siger Kjeld Møller Pedersen. Der er stillet et stort eksporteventyr i udsigt, og det tager altså tid at sætte i gang.

- Giver ingen mening

Heller ikke en anden ekspert inden for faget er begejstret ved idéen. Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, sagde mandag:

- I forhold til den nuværende pandemi giver det ingen mening med en dansk vaccineproduktion. Så idéen må være, at man vil have et beredskab i fremtiden, sagde hun.

Hvor mange skattekroner, regeringen er villig til at kaste efter en dansk vaccineproduktion, ønskede Mette Frederiksen mandag ikke at blive konkret på. Det kommer til at afhænge af den markedshøring, der først nu skal sættes i gang, fortalte hun.

Her vil den danske stat ifølge statsministeren melde sig som køber af de vacciner, vinderen af udbuddet måtte producere.