Partier bakker op om anke i udbyttesagen: - Jeg tør slet ikke tænke på, hvis vi taber denne sag, siger ordfører
Regningen kan risikere at blive et tocifret milliardbeløb for de danske skatteborgere, siger britisk advokat.
Dansk Folkeparti og Enhedslisten bakker op om Skattestyrelsens ankesag mod blandt andre den britiske finansmand Sanjay Shah.
Deres udmelding kommer, efter at High Court i London tirsdag formiddag afviste et stort søgsmål, som Skattestyrelsen i 2018 rejste mod Shah og en lang række andre personer i forbindelse med retsopgøret efter udbytteskandalen.
Den britiske domstol mener nemlig ikke, at der er tale om en svindelsag, men derimod en skattesag. Og ifølge den såkaldte revenue rule må britiske domstole ikke bruges til at føre andre landes skattesager.
Men den forklaring køber Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, ikke.
- Jeg synes, det er en oplagt svindelsag. Vi er blevet snydt for over 12 milliarder kroner, og det synes jeg ikke bare, at vi skal opgive, siger han og kalder det ”rigtig positivt”, at Skattestyrelsen nu har anket sagen.
Heller ikke Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, er enig i den britiske domstols afgørelse.
- Jeg synes, det er dybt mærkværdigt, når vi ved, at vores statskasse er blevet lænset for mindst 12,7 milliarder, siger ordføreren og giver sin fulde opbakning til, at Skattestyrelsen appellerer afgørelsen.
Har brugt over en milliard kroner
Sagen kom frem i august 2015, hvor det daværende Skat meldte formodet svindel med udbytteskat for milliarder til Bagmandspolitiet.
På et ukendt tidspunkt besluttede Skattestyrelsen imidlertid selv at rejse civile sager for at få pengene tilbage og gav opgaven til Kammeradvokaten, der har været statens faste advokat siden 1930’erne.
Kammeradvokaten allierede sig med en række firmaer rundt omkring i verden, og de har siden stævnet over 500 personer og virksomheder i lande som England, USA, Dubai, Malaysia, Canada og Danmark.
Prisen for også at gå efter pengene civilt - og ikke kun strafferetligt - er enorm. Allerede i marts i år rundede udgifterne til advokater en milliard kroner, og forventningen er, at der vil blive brugt op mod 650 millioner alene i år.
Selvom Dansk Folkeparti støtter en ankesag, bekymrer fremtidige regninger dog partiet.
- Jeg tør slet ikke tænke på, hvis vi taber denne sag. Det er jo en katastrofe, at vi så har spildt så mange hundrede millioner af kroner, plus at vi skal betale deres regning, siger Dennis Flydtkjær med henvisning til, at Sanjay Shahs og de andre sagsøgtes advokatregninger kan ende hos de danske skatteborgere, hvis ikke ankesagen falder ud til Skattestyrelsens fordel.
På trods af de dyre advokatregninger mener Enhedslistens Rune Lund ikke, at man bør kaste håndklædet i ringen.
- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får færdiggjort sagerne – ikke bare på det civilretslige spor, men også på det strafferetslige spor, siger ordføreren.
Kan ende med en tocifret milliardregning
Ifølge den britiske advokat Jim Diamond, der har speciale i sagsomkostninger, betyder afgørelsen fra High Court i London at advokatregningerne for de personer, Skattestyrelsen har sagsøgt, formentligt ender hos de danske skatteydere.
- I England er det sådan, at taberen betaler regningen, og i dette scenarie bliver beløbet enormt, siger Jim Diamond til TV 2.
Han har tidligere anslået, at de samlede advokatudgifter kan løbe op i et tocifret milliardbeløb. Allerede inden for de kommende måneder kan de danske myndigheder blive tvunget til at betale de sagsøgtes advokatregninger.
- Derfor kan I risikere at skulle udskrive checks på op mod en halv milliard danske kroner over de kommende to-tre måneder, siger Jim Diamond.
Som følge af sagen har de sagsøgte fået indefrosset en række midler, men med dagens afgørelse ophører den indefrysning. Det siger Søren Friis Hansen, der er juraprofessor ved CBS Law, til TV 2.
Han mener samtidig, at Skattestyrelsen kan få svært ved overbevise en appeldomstol om, at dommer Andrew Baker fra High Court tager fejl:
- Der er selvfølgelig mulighed for, at der kan ændres ved en appeldomstol, men min umiddelbare vurdering er, at det er en forholdsvis velbegrundet afgørelse.
Da Skattestyrelsen forsøger at få dommen i England anket, har skatteminister Morten Bødskov (S) ingen kommentar til afgørelsen.