Samfund

Kommune vil overvåge lam kvinde i hendes hjem i to døgn

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Antallet af handicappede borgere, der føler sig overvåget, er steget markant de seneste år. Mette Maarbjergs sag bliver nu taget op i Aarhus Kommune.

48 timer med overvågning af to fremmede i sit eget hjem.

Det er, hvad Mette Maarbjerg fra Brabrand i den vestlige del af Aarhus kan se frem til i den nærmeste fremtid.

Jeg er jo totalt magtesløs

Mette Maarbjerg, pensionist

Den 62-årige pensionist er lam fra brystet og ned og har derfor haft en personlig handicaphjælper tilknyttet i næsten fire år.

Siden efteråret 2020 har Aarhus Kommune ønsket at fratage hende den faste hjælper, som i stedet skal erstattes med hjemmehjælp og ledsagertimer.

Mette Maabjerg har klaget over beslutningen og fået medhold af Ankestyrelsen.

Men det betyder, at hendes sag igen skal belyses, og derfor skal de kommende 48 timers overvågning kortlægge, hvad hun kan og ikke kan.

Udsigten til overvågning af to ukendte personer inden for hjemmets fire vægge både skræmmer og gør Mette Maarbjerg utrolig ked af det.

- Jeg kan slet ikke forholde mig til, at der skal komme nogen ind i mit hjem, som jeg overhovedet ikke har inviteret indenfor. De kommer, fordi jeg ikke kan gøre andet. Jeg er jo totalt magtesløs, siger den tydeligt berørte kvinde til TV 2.

Handicappede Mette Maabjerg føler sig magtesløs over for Aarhus Kommunes beslutning om overvågning i hendes eget hjem.

Panikfølelse

Et besøg med en varighed på et par timer vil ifølge Mette Maarbjerg være acceptabelt, men ikke en overvågning igennem to dage.

Hun føler sig magtesløs og mener ikke, at hun har noget valg i forhold til kommunens ønske om overvågning.

For hvis ikke hun makker ret, så kan kommunen med rette hævde, at hun ikke medvirker til sagens oplysninger.

- Jeg har ikke andre muligheder, og det gør mig fuldstændig panisk, siger Mette Maabjerg til TV 2.

Det er som at skyde gråspurve med kanoner. Det er overoplysning, som ikke er meningen

Jeppe Kerckhoffs, faglig og politisk chef for Dansk Handicap Forbund

Sag tages op i kommunen

Liv Gro Jensen (SF) er formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, og hun tager afstand fra den fremtidige overvågning.

Over for TV 2 Østjylland kalder hun fremgangsmåden for både "grænseoverskridende" og "for meget".

Derfor får Mette Maabjergs sag nu et politisk efterspil.

- Vi skal tage det op i udvalget, og vi skal have en redegørelse af den her konkrete sag, og hvad det er, der gør, at forvaltningen har valgt at tage brug af de her drastiske midler, siger Liv Gro Jensen.

. Video: Verner Joost Hansen

Et spørgsmål om tillid

Jeppe Kerckhoffs er faglig og politisk chef for Dansk Handicap Forbund, og ifølge ham er Mette Maabjergs sag desværre ikke et særsyn.

- Vi har de seneste år oplevet, at det her er blevet en mere og mere almindelig praksis, siger han til TV 2.

Han forklarer, at landets kommuner fra 2019 indførte en ny praksis, hvor det blev muligt at få adgang til at overvåge borgerne.

Den intense overvågning i Mette Maabjergs eget hjem kalder han for en "ekstremt indgribende metode" og en krænkelse af privatlivet.

- Det er som at skyde gråspurve med kanoner. Det er overoplysning, som ikke er meningen, mener Jeppe Kerckhoffs.

Ifølge den politiske chef bør kommunen i stedet tage en samtale med de enkelte borgere omkring, hvordan de er påvirket af deres funktionsnedsættelse.

For tillid er kodeordet i samspillet mellem de handicappede og den enkelte kommune, lyder det.

Minister: Krav på ordentlig behandling

SF's handicapordfører, Charlotte Broman Mølbæk, kalder over for TV 2 Østjylland Mette Maabjergs sag for "uværdig", og derfor har hun rejst sagen for social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Ministeren har på den baggrund nu bestilt en undersøgelse fra Ankestyrelsen, der skal belyse, hvor stort problemet med overvågning er.

I et skriftligt svar til TV 2 siger hun:

- Kommunen skal naturligvis sørge for at afklare borgernes hjælpebehov ud fra en konkret og individuel vurdering, men der er grænser. Kommunen skal således helt indiskutabelt behandle det enkelte menneske ordentligt, lyder det fra Astrid Krag.

Ifølge rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S) er det nødvendigt for kommunen at overvåge borgeren - han kalder det "observere" - for at Ankestyrelsen kan afgøre sagen.

- Jeg så helst, at man kunne løse sagerne på anden vis, og da debatten sidst var oppe for et par måneder siden, skrev jeg også og spurgte socialministeren, om vi kunne ophøre med den her metode, når der er tvivl om sagerne. Men der er beskeden altså, at det kan være nødvendigt at bruge observationen, siger han til TV 2 Østjylland.