Coronavirus

Er vaccineproduktion på dansk grund realistisk? Og 7 andre spørgsmål om Mette Frederiksens nye planer

Selvom flere af Folketingets partier er lune på Mette Frederiksens idé om dansk vaccineproduktion, stiller eksperter sig mere tvivlende.

Står det til statsminister Mette Frederiksen (S), skal vi producere vacciner i Danmark allerede fra 2022.

Vi mangler vacciner, og vi ved ikke, hvor mange år ud i fremtiden vi har behov for dem, lyder begrundelsen fra statsministeren.

Den danske vaccineproduktion skal ske gennem en privatejet fabrik, der via et offentligt udbud skal producere vacciner til staten.

TV 2 har herunder samlet svar på en række spørgsmål vedrørende statsministerens vaccineplaner.

Få svar på dine spørgsmål om mulig vaccinefabrik i Danmark her

Er det overhovedet realistisk?

Sandsynligheden for, at planerne bliver til noget, er "beskeden", lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Heller ikke Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, er alt for optimistisk. Læs deres begrundelser her.

Hvem skal producere vaccinen?

Det korte svar er: Den virksomhed som vinder et eventuelt udbud. Det kan være en dansk såvel som udenlandsk virksomhed, hvis de er i stand til at producere vaccinetypen mRNA, som statsministeren ønsker skal produceres.

Mette Frederiksen selv siger, at hun har været i dialog med life science-sektoren, og at hun derfor tror, det kan lade sig gøre.

Danske Bavarian Nordic siger til TV 2, at de ikke ønsker at udtale sig om et eventuelt udbud, inden der foreligger noget mere konkret fra politisk side. Danske AGC Biologics siger til TV 2, at de er finder udmeldingen interessant og vil følge med i de kommende politiske udmeldinger.

Hvad kommer det til at koste?

Det er endnu uklart. Mette Frederiksen ønskede mandag ikke at blive konkret på, hvor mange skattekroner regeringen er villig til at kaste efter en dansk vaccineproduktion. Det kommer til at afhænge af den markedshøring, der først nu skal sættes i gang, sagde hun.

Kan det lade sig gøre at producere vacciner i Danmark allerede i 2022?

Det er en meget, meget, meget optimistisk tidshorisont, siger Peter Dann Jørgensen, der formand for Dansk Forening for Udbudsret og partner i advokatfirmaet Bird & Bird, til TV 2.

Før den første vaccine kan sættes i produktion, venter et langt forløb, hvor udarbejdelsen af udbudsvilkår først skal på plads, inden virksomhederne kan begynde at byde ind på udbuddet. Peter Dann Jørgensen vurderer, at der hurtigt kan gå et år, fra at politikerne eventuelt skulle blive enige, til at vinderen er fundet.

Skal der bygges en ny fabrik, venter så endnu en periode, hvor relevante byggetilladelser og den offentlige byggesagsbehandling skal på plads.

Vil danskerne være sikret vacciner, når vaccineproduktionen skal i udbud?

Ja, efter alt at dømme. Det vil være svært at forestille sig andet, end at den danske stat ville skulle forpligte sig til at købe et stort parti vacciner for at lokke virksomheder til at byde ind på udbuddet. Det siger Peter Dann Jørgensen, der er formand for Dansk Forening for Udbudsret og partner i advokatfirmaet Bird & Bird, til TV 2.

Hvilken vaccine skal produceres?

Det er ikke afgjort endnu. Men statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt, at hun ønsker, at det skal være en vaccine af den nyeste type, mRNA. Både BioNTech/Pfizer og Modernas vacciner er produceret efter den teknologi. 

Derudover ser Mette Frederiksen også perspektiver i at bruge fabrikken til at producere fremtidige vacciner på blandt andet cancerområdet.

Hvad siger de andre partier?

For at planerne skal realiseres, kræver det et flertal i Folketinget. Tirsdag blev Mette Frederiksens idé dog taget lunt imod af flere partier.

Dansk Folkeparti "mener sagtens, at vi kan gå videre med den", mens Det Konservative Folkeparti "tillader sig at have et åbent sind", og Radikale Venstre mener, at det er "rigtig positivt". Trods forbehold synes Venstre, at det er "spændende og interessante tanker", mens Enhedslisten heller ikke er afvisende. 

Nye Borgerlige synes, at det lyder "besnærende", men har en række spørgsmål, før de "er klar til at bide til bolle".

Kunne den frasolgte vaccineproduktion have hjulpet os?

I 2016 blev den danskejede vaccineenhed i Statens Serum Institut (SSI) solgt til en saudisk sheik for 15 millioner kroner. Men kunne den have hjulpet under coronapandemien? Nej, svarede flere eksperter, da TV 2 spurgte i marts.

Du kan læse deres begrundelser her.